Mai mulţi lideri politici din România salută candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la şefia NATO
Mai mulţi lideri politici din România salută candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la şefia NATO, susţinând că, dacă va câştiga, ţara noastră ar avea mult mai mare vizibilitate şi influenţă.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Martie 2024, 18:46
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -Mai mulţi lideri politici din România salută candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la şefia NATO, susţinând că, dacă va câştiga, ţara noastră ar avea mult mai mare vizibilitate şi influenţă. Declaraţiile au loc în contextul în care fostul premier olandez Mark Rutte este susţinut oficial de Statele Unite, Marea Britanie şi Germania. Azi, la Strasbourg, europarlamentarul Reper din grupul Renew, Dacian Cioloş, a apreciat că este bine că un român vizează această funcţie, însă procesul nu va fi uşor.
Dacian Cioloş: ”E important ca România să se poziţioneze şi ar fi fost cazul să o facă mai demult. Eu aş fi vrut să-l văd pe preşedintele Iohannis atât de bătăios şi de agresiv- pozitiv atunci când a fost vorba de Schengen. Dar de ce nu a făcut-o pentru Schengen, când putea să obţină nişte rezultate pentru România şi i-ar fi şi întărit credibilitatea pentru astfel de negocieri. Sper să aibă capacitatea să convingă acuma cât mai mulţi lideri, nu doar pe Viktor Orban şi colegii şi vecinii din Bulgaria şi Turcia. Acolo trebuie convinse statele membre NATO, astea mari. Deci nu va fi uşor deloc, dar cum spun - eu mă bucur că România a decis să joace.”
Tot azi, la Bucureşti, senatorul PSD Vasile Dîncu a afirmat că e posibil ca preşedintele Klaus Iohannis să aibă şanse de a ocupa funcţia de secretar general al NATO, subliniind că România se afirmă ca o ţară importantă "pe eşichierul politic şi geopolitic mondial". Iar preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberala Nicoleta Pauliuc, şi-a exprimat susţinerea pentru candidatura şefului statului, spunând că, în actualul context de securitate, prezenţa sa la conducerea Alianţei ar fi benefică atât pentru România, cât şi pentru ţările din Flancul estic. /RADOR RADIO ROMÂNIA/