Legea statutului parlamentarilor, adoptată în plenul reunit
Din proiectul de lege a fost eliminată prevederea care interzicea aleşilor găsiţi în conflict de interese să participe la şedinţele de plen.
Articol de Andrei Şerban, 17 Aprilie 2013, 14:57
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat modificările aduse statutului parlamentarilor.
Legea fusese retrimisă Legislativului, în urma unei contestaţii a PDL la Curtea Constituţională.
Din proiectul adoptat a fost eliminată prevederea care interzicea aleşilor găsiţi în conflict de interese să participe la şedinţele de plen.
Cu 343 de voturi pentru, 51 împotrivă şi 57 de abţineri, plenul reunit al Parlamentului a aprobat legea care modifică şi completează Legea Satutului Deputaţilor şi Senatorilor.
Principala modificare o reprezintă eliminarea sancţiunii aplicate parlamentarului care se află în conflict de interese, prin interzicerea lui de a participa la lucrările Camerei din care face parte, pe o perioadă de 30 de zile.
Această sancţiune a fost declarată ca neconstituţională de Curtea Constituţională, la sesizarea Partidului Democrat Liberal.
Din acest motiv, sancţiunea a fost înlocuită cu amendă de 10% din indemnizaţie, pe o perioadă de maximum trei luni, pentru parlamentarii care se află în conflict de interese.
Sancţiunea "nu este suficientă"
PDL a fost mulţumit, în parte, de soluţia găsită de comisiile de specialitate dar senatorul democrat-liberal, Cristian Rădulescu, a anunţat că această sancţiune nu este suficientă şi că parlamentarul în conflict de interese trebuie să-şi piardă mandatul.
"Opinia noastră este că rezolvarea corectă era aceea care alinia demnitarul parlamentar celorlalte categorii de deminitari şi funcţionari publici care fac obiecutl legii de profil, aşa-zisa lege ANI.
"Din această cauză noi am iniţiat o propunere legislativă care se referă la faptul că conflictul de interese dovedit definitiv trebuie să fie considerat incompatibilitate şi să se soldeze cu întreruperea mandatului", a afirmat Cristian Rădulescu.
El a mai spus că PDL a iniţiat un proiect de lege pe această temă.
În urma votului de miercuri, Legea statutului parlamentarilor va fi trimisă spre promulgare la Preşedinţia României.