Legea finanţării partidelor politice, din nou în Parlament
Președintele a cerut la sfârşitul săptămanii trecute în principal clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice.
Articol de Cătălin Purcaru, 15 Aprilie 2015, 08:14
Legea finanţării partidelor politice intră azi în reexaminarea parlamentarilor, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut clarificări înainte de promulgare.
Şeful statului a cerut la sfârşitul săptămanii trecute în principal clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile sau controlul finantării.
Comsia parlamentară de cod electoral urmează să se reunească după-amiază.
Iniţiatorul actului normativ, deputatul PSD Mircea Drăghici, susţine că dintre solicitările şefului statului două sunt probleme de fond, celelalte fiind strict tehnice.
Pentru o mai mare transparenţă a modului prin care partidele se pot împrumuta de la persoane fizice şi juridice, deputatul PSD afirmă că s-a stabilit de principiu asupra modificărilor care urmează să fie dezbătute în comisia de cod electoral.
"Am convenit la un plafon de 5000 sau 10000 de ron.
"Restul, într-adevăr, să meargă prin conturi bancare şi decontarea banilor şi pentru acele partide care în localităţi, nu doar în judeţe sau la nivel naţional, ating pragul de 3%, în condiţiile în care vor avea măcar un ales local în forul de decizie al consiliului local sau primar", a afirmat Mircea Drăghici.
Principiul transparenţei trebuie să stea la baza finanţării legii partidelor, susţine preşedintele PMP, Eugen Tomac.
"Toţi banii care intră în partide, indiferent de suma pe care o donează un cetăţean sau o companie care vrea să susţină uin partid sau altul, banii trebuie declaraţi în mod obligatoriu.
"E fundamental să se ştie excat câţi bani intră într-un partid, nu doar în urma unor sesizări să se publice sumele pe care partidele le primesc", afirmă Eugen Tomac.
Liderul PMP consideră că toate partidele sau alianţele trebuie să beneficieze de decontarea de la stat a campaniei electorale chiar dacă nu trec de pragul de 3% în alegeri.