Ion Diaconescu se destăinuie la Radio România
Fostul lider PNŢCD doreşte despăgubiri pentru suferinţele trăite în închisorile comuniste.
Articol de Petruţa Smântână, 19 Martie 2010, 17:38
Fostul preşedinte ţărănist Ion Diaconescu cere daune statului român pentru cei 17 ani de suferinţă în închisorile regimului comunist.
Prima înfăţişare s-a soldat cu o amânare, următorul termen fiind stabilit pentru 28 mai.
Fostul lider PNŢCD, în vârstă de 92 de ani, este reprezentat în acest proces de Victor Ciorbea, premier în perioada guvernării ţărăniste.
Ion Diaconescu a precizat la Radio România că demersul său apare la 20 de ani de la Revoluţie întrucât abia de curând a apărut legislaţia care prevede acordarea unor despăgubiri morale şi materiale.
El explică că această iniţiativă aparţine prietenilor de la partid, dar în acelaşi timp doreşte despăgubiri pentru suferinţele trăite în închisorile comuniste.
Viaţa unui deţinut politic
Ion Diaconescu s-a născut pe 25 august 1917 în Boteşti, Judeţul Argeş, cu numele de naştere Popescu.
La numai 19 ani, în 1936 devine membru al Partidului Naţional Ţărănesc şi activează în rândurile acestei formaţiuni, până în 1947 când autorităţile comuniste desfiinţează partidul.
În acelaşi an este arestat şi va petrece, ca deţinut politic, 17 ani între zidurile închisorilor, la Jilava, Aiud, minele de plumb din zona Baia Mare, până în 1964.
"Ne-a adus la Zarca Aiudului 80 de inşi şi am stat astfel în lanţuri, dormind pe rogojină, pe jos, fără foc, din septembrie până în martie. Singura noastră şansă era că eram încă tineri şi că deci am putut rezista. Toţi, cei care erau trecuţi de 50-60 de ani nu au putut rezista la rigorile astea din puşcării şi au murit.", povesteşte Ion Diaconescu pentru Radio România Actualităţi.
Citiţi şi ascultaţi interviul integral aici.
În anul 1989, Ion Diaconescu este ales prim-vicepreşedinte al PNŢ-CD, partid reactivat la câteva zile după Revoluţie.
În anul următor va fi ales deputat la primele alegeri democratice din ţară.