Între tribună şi tribunal
Pe lângă Cătălin Voicu, pe lista demnitarilor urmăriţi penal se regăsesc Monica Iacob Ridzi, Adrian Năstase şi George Becali.
Articol de Ionuţ Dragu, 24 Martie 2010, 13:26
Cazul senatorului Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, nu este primul din România în care un demnitar român a fost trimis în faţa instanţei de judecată.
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri este cel al fostului ministru al tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi.
În cazul său, comisia parlamentară de anchetă a întocmit un raport prin care recomanda plenului camerei deputaţilor înaintarea către procuratură a cererii de urmărire penală a ministrului Tineretului şi Sportului, pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu.
Înainte ca plenul camerei deputaţilor să se pronunţe în cazul său, Monica Iacob Ridzi şi-a prezentat demisia din funcţia deţinută, ca apoi să primească acord favorabil din partea parlamentarilor pentru începerea urmăriri penale.
Ulterior, pe 16 februarie 2010, Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al tineretului, Monica Iacob Ridzi, cercetată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legatură cu fapte de corupţie şi pentru infracţiuni la Legea Contabilităţii.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General în acest dosar există indicii că, în intervalul aprilie - iunie 2009, Monica Iacob Ridzi, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, ar fi prejudiciat bugetul ministerului prin cumpărarea unor produse electronice, excluse de la achiziţionare prin prevederile O.U.G. nr. 34/2009
Totodată, în dosarul de la Parchetul General există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale menţionate, fostul ministru ar fi întocmit şi ar fi dispus întocmirea de către alte persoane a unor înscrisuri care atestau nereal îndeplinirea condiţiilor de legalitate în derularea procedurii de achiziţie şi de recepţie a bunurilor.
Ridicarea imunităţii europarlamentarului, Gigi Becali, acuzat de două infracţiuni de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, alături de Victor Piţurcă, acuzat de favorizarea infractorului a rămas neelucidată datorită imunităţii de europarlamentar de care se bucură finanţatorul stelei.
În schimb, în privinţa deputatului Adrian Nastase, rămas fără imunitate în parlamentul României, Departamentul Naţional Anticorupţie l-a trimis în judecată, pe 20 ianuarie 2009, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" în organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială, la care urma să participe.