Înfiinţarea comisiei de anchetă pe Legea pensiilor, respinsă
Deputaţii au respins, cu 116 voturi "pentru", 109 "împotrivă" şi 7 abţineri, propunerea PSD, PC şi PNL de înfiinţare a unei comisii de anchetă care să verifice modul în care a fost acordat votul pentru Legea pensiilor
Articol de Paul Poteraşi, 05 Octombrie 2010, 12:52
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 116 voturi "pentru", 109 "împotrivă" şi 7 abţineri, propunerea PSD, PC şi PNL de înfiinţare a unei comisii de anchetă care să verifice modul în care a fost acordat votul pentru Legea pensiilor.
Potrivit redactorului Radio România, Iulia Gherman, ca să treacă de plen, respectiva propunere ar fi avut nevoie de jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi, respectiv 127.
Deputatul PNL Ludovic Orban a contestat votul, precizând că deşi şi-a exprimat dreptul de vot, nu apare pe lista celor care au votat.
Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că propunerea PSD şi a PNL nu a obţinut majoritatea celor prezenţi, fiind nouă parlamentari care nu au votat.
Camera Deputaţiilor a mai aprobat o iniţiativă privind constituirea grupului independenţilor, ceea ce i-a determinat pe deputaţii PSD şi PNL să părăsească sala în care se desfăşoară şedinţa de plen.
Liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia de înfiinţare a unui grup parlamentar reprezentând UNPR în Parlament "reprezintă o gravă încălcare a regulilor de bază ale democraţiei pentru că desconsideră votul cetăţenilor".
Atât PNL cât şi PSD au susţinut că părăsesc sala de şedinţe pentru că "nu pot fi părtaşi" la acest mod de desfăşurare a lucrărilor.
Solicitarea de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind modul în care a fost acordat votul pentru Legea pensiilor vine după ce PNL şi PSD i-au acuzat pe preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi pe secretarul Sever Voinescu că ar fi fraudat votul, acest act normativ fiind adoptat în lipsa deputaţilor opoziţiei.
Liberalii şi social-democraţii au arătat faptul că, din înregistrările video ale şedinţei din 15 septembrie, când a fost adoptată legea pensiilor, se observă că nu au fost suficienţi parlamentari în sală pentru a trece o lege organică.