"Impozite mai mari" pentru cei care nu declară venitul real
Persoanele care nu-şi declară veniturile, dar deţin în proprietate bunuri cu valoare considerabilă fără a le putea justifica, vor fi vizate de acţiunile de control ale fiscului, anunţă guvernul.
28 Decembrie 2010, 17:05
Impozite mai mari pentru bogaţii care nu-şi declară venitul real, noi disponibilizări de personal în sectorul bugetar şi sancţiuni dure pentru patronii care folosesc munca la negru - sunt doar câteva dintre promisiunile guvernului pentru anul viitor.
Potrivit reporterului Radio România, Petruţa Obrejan, persoanele care nu-şi declară veniturile, dar deţin în proprietate bunuri mobile şi imobile cu valoare considerabilă, fără a le putea justifica, vor fi vizate începând de anul viitor de acţiunile de control ale fiscului.
Întrebat, dacă în 2011 vor continua restructurările, ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu a declarat că guvernul doreşte un stat suplu şi eficient, cu servicii care să-i mulţumescă pe cetăţeni.
"În unele locuri vom avea reduceri de personal, pentru că sunt cheltuieli foarte mari în funcţionarea instituţiilor şi aceste cheltuieli uneori nu se justifică" a mai precizat ministrul.
Guvernul a modificat marţi şi legea 108 privind inspecţia muncii. Potrivit noilor modificări, rolul şi atribuţiile inspectorului muncii vor creşte considerabil.
"Practic, sunt articole care prevăd posibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului şi de a verifica actele pe care acestea le deţine. De asemenea, sunt unele noutăţi pe care le-am introdus, precum suspendarea directă a activiăţii în cazul în care se constată o încălcare flagrantă a legii" a declarat ministrul muncii Ioan Botiş.
Declaraţia de venit, exclusiv în format electronic de la 1 iulie 2011
Potrivit Agerpres, executivul a decis marţi că declaraţia unică privind plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se poate depune, pe format de hârtie, până la 1 iulie 2011, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
"A fost stabilită o perioadă tranzitorie, până la 1 iulie 2011, până la care declaraţia poate fi depusă şi în format de hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau la unul din ghişeele acreditate de la ministerului finanţelor, după care declaraţia se depune lunar prin mijloace electronice", a precizat Ioana Muntean.
Prin hotărârea de guvern, a fost aprobat şi modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi gestionare a declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Guvernul a mai decis să elimine posibilitatea de înfiinţare, ca excepţie, a farmaciilor în gări, aerogări şi centre comerciale, procedurã permisă din 2005.
Executivul consideră că numărul de farmacii în zonele urbane este unul suficient de mare. În acelaşi timp, prevederile care stabilesc deschiderea unor farmacii pe baza unor criterii demografice rămân în vigoare încă doi ani, până la 31 decembrie 2012.
Totodată, printr-o ordonanţă de urgenţă, guvernul a decis ca 60% din contribuţiile de sănătate dintr-un judeţ să meargă la casa judeţeană a asigurărilor de sănătate şi doar 37 de procente din banii colectaţi pentru sănătate să intre într-un fond de redistribuire.