Guvernul suplimentează fondurile pentru "Prima Casă"
Ministrul de finanţe, Florin Georgescu, a precizat că executivul a alocat 200 de milioane de euro pentru garantarea creditelor luate prin programul "Prima Casă".
Articol de Ioana Dogaru, 06 Iunie 2012, 18:38
Guvernul a alocat, miercuri, 200 de milioane de euro pentru garantarea creditelor luate prin programul "Prima Casă".
"Azi, ministerul de finanţe a pus la dispoziţie pentru programul Prima Casă încă o linie de garantare a creditelor de 200 milioane lei", a precizat premierul Victor Ponta.
Ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu, a precizat, însă, că este vorba de 200 de milioane de euro.
Florin Georgescu a arătat că prin acest plafon de 200 de milioane de euro vor putea fi acordate credite de 400 de milioane de euro în program, având în vedere că jumătate din garanţie este asigurată de bancă.
"Pentru că în mecanismul de garantare 50% din suma acordată prin împrumut este garantată de stat şi 50% este finanţată pe baza riscului luat de banca respectivă, practic este vorba de disponibilitatea unui plafon de îndatorare de 400 de milioane, adică dublu", a declarat viceprim-ministrul.
Florin Georgescu a arătat că şi fără această nouă linie de garantare a creditelor, 95% dintre băncile implicate în program aveau la dispoziţie plafoane suficiente pentru acordarea de credite garantate de stat.
"Programul Prima Casă are în prezent plafoane de garantare cam la 95% din băncile care derulează programe pentru credite acordate cetăţenilor care doresc să acceseze acest program.
"Dar sunt 2-3 bănci care şi-au consumat plafonul acordat şi de aceea la nivelul întregului program s-a suplimentat suma de garantare cu echivalentul a 200 de milioane de euro", a mai adăugat ministrul de finanţe.
Guvernul taie din "cheltuielile netransparente şi ineficiente"
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Angela Bârgăoan, la o lună de la învestire, premierul Victor Ponta a spus, în şedinţa de miercuri, că guvernul pe care îl conduce a luat măsuri de relaxare fiscală, acolo unde era necesar, dar şi măsuri pentru o mai bună administrare a cheltuielilor bugetare.
Una din deciziile luate se referă la reducerea cheltuielilor cu protocolul şi deplasările în instituţiile publice.
Potrivit premierului Victor Ponta, Ordonanţa de Urgenţă pentru reducerea cheltuielilor şi întărirea disciplinei financiare ataca zone tradiţionale de cheltuire netransparentă şi ineficientă a banilor publici.
"Sunt multe zone de unde putem face reduceri, multe zone din care putem să arătăm că banul public poate fi cheltuit mult mai corect, mult mai transpartent şi mult mai eficient", a declarat Victor Ponta.
Ordonanţa limitează, în primul rând, contractarea de servicii juridice, după ce Curtea de Conturi a constatat că 408 entităţi publice controlate au cheltuit, în perioada 2008-2010, 135 de milioane de euro, doar pentru astfel de servicii.
În viitor, se va putea apela la serviciile juridice ale unor firme, doar în cazul în care instituţiile sunt confruntate cu procese complicate, care privesc sume importante.
Ministrul finanţelor, Florin Georgescu, a mai anunat că va exista disciplină bugetară atât în ceea ce priveşte deplasările în străinătate, dar şi cheltuielile de protocol.
"Această reducere estimăm că va permite o reducere a cheltuielilor publice, în general, cu 60 de milioane de lei.
"S-a interzis, prin această ordonanţă, achiziţionarea de tipărituri şi alte bunuri, pentru acţiunile de reprezentare şi protocol precum şi pentru zile festive şi aniversare", a declarat Florin Georgescu.
Excepţie fac acţiunile de protocol aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Se interzice, în schimb, contractarea şi elaborarea unor studii de fezabilitate, pentru obiectivele care nu au asigurate anterior finanarea şi nu există astfel siguranţa realizării lor.