Guvernul, la un pas de demitere
Curtea Constituţională şi-a declinat competenţa în privinţa legitimităţii moţiunii de cenzură, aceasta urmând a fi votată sau respinsă în parlament.
Articol de Ioana Dogaru, 12 Octombrie 2009, 17:24
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat la Radio România Actualităţi că "dacă guvernul cade, în urma moţiunii, PNL propune un premier independent".
El a mai spus că "nu există o coaliţie PSD-PNL".
"S-au luat toate măsurile pentru ca grupurile parlamentare să asigure mâine prezenţa şi votul în favoarea moţiunii de cenzură a tuturor parlamentarilor liberali, iar absenţa sau votul împotriva moţiunii de cenzură se va sancţiona cu excluderea din partid", a adăugat Crin Antonescu.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a spus că nu poate anticipa dacă parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea moţiunii de cenzură pe care au iniţiat-o, el precizând că va depinde de voturile parlamentarilor PSD dacă moţiunea va trece sau nu.
Vicepreşedintele PSD Victor Ponta apreciază că decizia Curţii era una previzibilă şi că prin acest demers PD-L s-ar fi compromis. Pentru că, explică el, democrat-liberalii ar fi trebuit să ştie că cererea lor privind moţiunea "nu avea temei legal".
"Sunem absolut convinşi că absolut toţi senatorii şi deputaţii noştri vor vota pentru moţiune", a mai spus Victor Ponta.
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur a declarat că partidul său este optimist şi crede că "voturile parlamentarilor noştri, dar şi ale parlamentarilor responsabili din celelalte partide - PNL, PSD, UDMR - pentru a nu declanşa o criză, vor face ca această moţiune să nu treacă".
Pentru ca o moţiune de cenzură să fie adoptată sunt necesare cel puţin 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. PSD, PNL şi UDMR însumează 280 de mandate de parlamentar.