Guvernul Boc, în faţa celei de-a opta moţiuni de cenzură
Plenul parlamentului va vota, miercuri, moţiunea de cenzură "Codul Boc, salarii mici, şomaj mare, firme falimentate". Sindicatele pregătesc un miting de protest în Piaţa Constutuţiei.
Articol de Diana Domenico, 15 Martie 2011, 19:15
Soarta noului Cod al Muncii, dar şi a executivului se decide miercuri, în parlament, unde va fi dezbătută şi votată o moţiune de cenzură a opoziţiei.
Moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc, salarii mici, şomaj mare, firme falimentate" a fost depusă de Uniunea Social-Liberală reprezentată de PSD, PNL şi PC şi vine ca urmare a deciziei guvernului de a-şi angaja răspunderea, în parlament, pe noul Cod al Muncii.
USL susţine că proiectul Codului Muncii propus de guvern dezavantajează atât angajaţii, cât şi angajatorii.
În replică, premierul Emil Boc declara că viitorul Cod al Muncii va crea noi locuri de muncă şi va stimula competiţia.
Uniunea Social-Liberală vine cu propria variantă de modificare a Codului Muncii.
"Nu este prima dată când o moţiune de cenzură are şi un proiect alternativ.
"Noi l-am depus deja, am înregistrat la parlament proiectul de modificare a Codului Muncii, pe baza a ceea ce am discutat cu sindicatele şi cu patronatele", a afirmat preşedintele PSD, Victor Ponta.
E a opta moţiune la adresa cabinetului Emil Boc, prima din actuala sesiune parlamentară.
Sindicatele pregătesc un miting de protest
În paralel cu ce se întâmplă în parlament, sindicatele pregătesc un miting pentru ziua de miercuri, în Bucureşti, protest la care speră să adune 50.000 de persoane.
Oamenii se vor strânge în Piaţa Constituţiei, adică în faţa parlamentului, iar circulaţia rutieră va fi restricţionată.
Traficul rutier va fi restricţionat în totalitate miercuri, între orele 9:00 şi 22:00, pe Bulevardul Libertăţii - între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 septembrie şi pe Bulevardul Unirii - între Bulevardul Regina Maria şi Piaţa Constituţiei.
De asemenea, parcarea în Piaţa Constituţiei va fi interzisă începând de marţi seară.
Miercuri de dimineaţă sunt aşteptaţi să sosească în Bucureşti participanţii la miting.
Ei vor intra în capitală prin şase puncte, respectiv Bd. Iuliu Maniu, Fântâna Mioriţa, zona Parcului Plumbuita, Policolor, Şos. Chitila şi zona Penitenciarului Rahova.
De la punctele de acces autocarele vor fi conduse către Splaiul Independenţei.
Numărul forţelor de ordine va fi suplimentat
Cu această ocazie, numărul forţelor de ordine va fi suplimentat, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Florin Hulea.
"Forţele de ordine vor fi în număr de aproximativ 2.000, din care peste 250 de poliţişti de la Rutieră, jandarmi şi lucrători ISU.
"Vor fi şi restricţii rutiere datorită fluxului de manifestanţi care se vor îndrepta către Piaţa Constituţiei.
"Zonele care vor trebui evitate vor fi cele adiacente Pieţei Constituţiei, respectiv cheiul Dâmboviţei, Bd. Unirii şi zona imediat adiacentă Palatului Parlamentului", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.
Florin Hulea recomandă bucureştenilor să evite pe cât posibil deplasarea cu mijloacele proprii de transport şi să apeleze la RATB şi Metrou pentru a nu se crea ambuteiaje pe durata protestului.
Singurele autobuze care vor circula pe trasee modificate vor fi 385 şi 136.
Manifestanţii au primit aprobare pentru desfăşurarea mitingului în intervalul 12:00 - 19:00.
Motivul care va scoate sindicatele în stradă este modificarea Codului Muncii.
Liderii reclamă faptul că noua legislaţie încurajează concedierile şi contractele de muncă pe durată determinată, iar angajatul nu va mai fi protejat.