Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Guvernul Boc demisioneaza (LIVE UPDATES)

Coalitia si opozitia nu au ajuns la un acord privind viitorul cabinet. In vreme ce opozitia cere alegeri anticipate, coalitia vrea sa propuna un nou premier "care sa consolideze progresele guvernului Boc".

Guvernul Boc demisioneaza (LIVE UPDATES)
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Răzvan Stancu, 06 Februarie 2012, 10:26

Ora 18.40 - Vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, spune că actuala coaliţie de guvernare funcţionează încă, iar PDL susţine ideea unui premier politic.

"Preşedintele va risipi orice dubiu cu privire la premierul tehnocrat după anunţul pe care îl va face în această seara", a mai adăugatTeodor Baconschi.

Acesta susţine că preşedintele va nominaliza luni seara viitorul premier.

Ora 17.52 -
"Am acceptat acest mandat pentru stabilitatea politică şi funcţionarea instituţiilor statului", a spus Cătălin Predoiu.

"Solicit angajaţilor din instituţiile statului să îşi desfăşoare activitatea în mod normal".

"Îmi asigur toată disponibilitatea pentru a asigura stabilitatea ţării".

Ora 17.40 -
Crin Antonescu: "Preşedintele mi-a spus că nu demisionează pentru că abia a demisionat Emil Boc".

"Am cerut alegeri anticipate aşa cum o cere o mare parte a societăţii româneşti".

"Votul USL va fi în conformitate cu ceea ce am anunţat, alegeri anticipate, ci nu pentru un guvern rezultat din actuala coaliţie de guvernare", a mai spus Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a mai precizat că l-a asigurat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că USL nu intră acum la guvernare.

"Nu vom vota niciun guvern pentru că ne dorim să ajungem la alegeri anticipate", a mai adăugat Crin Antonescu.

"A fost o întâlnire formală şi protocolară în care i-am explicat preşedintelui că în luna iulie ar putea exista un nou parlament dacă alege varianta noastră", a spus Victor Ponta.

Audio:Premierul Emil Boc anunţă demisia guvernului.


Ora 17.05 -
Demisia premierului Emil Boc s-ar putea dovedi o "manevră politică disperată" orchestrată de preşedintele Traian Băsescu, scrie blogul Financial Times, într-un material cu titlul "România: Băsescu aruncă zarurile".

"Premierul României, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeană ce devine cea mai recentă victimă a crizei economice, primul din estul Europei", scrie FT.

Aceştia adaugă că Emil Boc poate părea un lider care îşi abandonează funcţia pe fondul protestelor.

"Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevră politică disperată orchestrată de principalul susţinător, preşedintele Traian Băsescu", explică Financial Times.

Ora 16.34 -
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat la finalul consultărilor cu preşedintele Traian Băsescu că partidul din care face parte susţine actuala coaliţie şi formarea unui guvern nou.

UNPR insistă ca taxarea averilor mari şi foarte mari să fie reprezentată în viitorul program de guvernare, deoarece acesta reflectă un mod de abordare la nivel european.

UNPR insistă ca procedurile parlamentare şi constituţionale privind alegerea unui nou cabinet să fie finalizate cât mai rapid "deoarece instabilitatea dăunează grav României", a mai spus Cristian Diaconescu.

Ora 16.30 - Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Ora 16.05 - Premierul interimar Cătălin Predoiu se întâlneşte de la ora 17.00 cu membrii cabinetului demisionar.

Ora 16.01
- Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cuUniunea Naţională pentru Progresul României.

Ora 16.00 - Preşedintele PSD şi copreşedintele USL, Victor Ponta, a declarat că Uniunea Social Liberală merge la negocierile cu preşedintele Traian Băsescu cu mandatul de a propune organizarea alegerilor anticipate în următoarele 60 de zile.

Ora 15.55
- Lideriigrupului parlamentar al minorităţilor naţionale au refuzat să facă declaraţii după consultările cu preşedintele Traian Băsescu.

Ora 15.45 -
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Carmen Valică, purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Amadeu Altafaj Tardio, a declarat luni, răspunzând la o întrebare, că tensiunile politice din România nu au legătură cu negocierile şi condiţiile impuse de organismele internaţionale.

“Cred că tensiunile politice din România nu sunt noi şi nu au legătură cu examinarea făcută de FMI.

"Problemele sunt mai vechi şi mai complexe”, a precizat Amadeu Altafaj Tardio.

Comisia Europeană a publicat luni Declaraţia Băncii Mondiale, Comisiei europene şi Fondului Monetar în urma misiunii de evaluare a Programului Economic al României.

Angajamentele luate de România, inclusiv limitarea deficitului prin continuarea restricţiilor de cheltuieli sau aplicarea unei ample reforme a sistemului sanitar, vor fi evaluate din nou la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

Ora 15.30 -
Corespondentul BBC pentru Europa Centrală, Nick Thorpe, susţine că prăbuşirea guvernului Boc "a fost bruscă dar nu şi neaşteptată".

Corespondentul BBC mai precizează că având un sprijin din ce în ce mai scăzut pe fiecare zi, dar şi cu protestele mici dar extrem de răspândite împotriva guvernului său, premierul a simţit în mod clar că nu avea suficientă legitimitate pentru a continua.

Ora 15.15 -
Bursa de la Bucureşti şi cursul de schimb nu au reacţionat în urma demisiei guvernului Boc. Leul a pierdut 0,47 de bani în faţa monedei euro şi a fost cotat la 4,3420.

Ora 15.00 -
Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cugrupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Ora 14.00 -
Liderii USL au decis să meargă împreună la Cotroceni, de la ora 17.00, a declarat pentru Radio România Actualităţi preşedintele PC, Daniel Constantin.

Preşedintele invitase Partidul Conservator la ora 15.30, Partidul Naţional Liberal de la ora 17.00, iar Partidul Social Democrat de la ora 17.30.

Ora 13.00
- Preşedintele Traian Băsescu a adresat partidelor şi grupurilor parlamentare o nouă invitaţie la consultări, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, discuţiile urmând să înceapă la ora 15.00, pentru fiecare dintre cele şapte delegaţii invitate fiind alocate 30 de minute.

Programul consultărilor potrivit comunicatului administraţiei prezidenţiale.

Orele 15.00 - 15.30 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;

Orele 15.30 - 16.00 - Partidul Conservator;

Orele 16.00 - 16.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;

Orele 16.30 - 17.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

Orele 17.00 - 17.30 - Partidul Naţional Liberal;

Orele 17.30 - 18.00 - Partidul Social Democrat;

Orele 18.00 - 18.30 - Partidul Democrat Liberal.

Ora 12.20 - Cătălin Predoiu este numit prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului guvern, informează administraţia prezidenţială.

Cătălin Predoiu nu este membru de partid şi a deţinut portofoliul Justiţiei în mai multe guverne.

Primul mandat l-a deţinut în timpul guvernului Tăriceanu. El a fost ministru al justiţiei şi în cabinetul următor condus de Emil Boc.

Guvernul condus de Emil Boc, în diversele formule, a avut doi miniştri care au supravieţuit din 22 decembrie 2008 până în prezent: Cătălin Predoiu la Justiţie şi Elena Udrea la Turism şi apoi la Dezvoltare Regională şi Turism.

Ora 12.00 - Redactorul RRA Sergiu Şteţ a discutat cu specialistul în drept constituţional Radu Carp care spune că după numirea unui interimar cu atribuţii limitate la conducerea guvernului, preşedintele va nominaliza o persoană în funcţia de premier.

"În termen de 60 de zile de la demisia guvernului Boc candidatul nominalizat de preşedinte îşi va forma o echipă şi un program de guvernare cu care se va prezenta în parlament pentru votul de învestitură", ne-a declarat Radu Carp. Amănunte de la ora 13.00 în emisiunea Jurnalul de Prânz.

Ora 11.50 - Şi ziarul The Guardian anunţă pe pagina sa online că premierul Emil Boc a demisionat.

De asemenea, ziarul Time alocă spaţiu demisiei primului ministru român Emil Boc.

Ora 11.45 - A doua ştire pe siteul BBC News este demisia premierului Emil Boc. BBC scrie că premierul român demisionează pentru "a detensiona situaţia politică şi socială, după o serie de proteste împotriva măsurilor de austeritate".

BBC mai notează că "alegerile sunt programate în luna noiembrie şi potrivit unor speculaţii preşedintele Traian Băsescu doreşte un guvern tehnocrat care să conducă până la alegeri".

Ora 11.35 - Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan a anunţat că preşedintele a invitat partidele parlamentare la consultări privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier.

Tema discuţiilor a fost schimbată, a precizat Valeriu Turcan la Radio România, "acum trebuie organizate consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru".

Ora 11.30 - Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că preşedintele Traian Băsescu a amânat consultările cu partidele parlamentare programate pentru luni, transmite redactorul nostru Alina Bordeiaşu.

Liderul PSD a precizat că reprezentanţii administraţiei prezidenţiale au comunicat opoziţiei că este necesară o reprogramare a discuţilor avînd în vedere faptul că tema s-a schimbat şi este vorba acum de demisia guvernului Boc.

Liderii USL vor merge la discuţiile de la Palatul Cotroceni la ora pe care preşedintele o va stabili şi vor propune declanşarea procedurilor pentru organizarea alegerilor anticipate, mai spus Victor Ponta.

Ora 10.55 - Co-preşedintele USL, Crin Antonescu a declarat că "este un prim pas spre detensionarea scenei politice şi spre alegeri anticipate".

"Plecarea guvernul Boc este un prim pas către soluţionarea crizei politice şi este deschiderea drumului către elegeri anticipate, singura formulă democratică, solidă, pentru reaşezarea vieţii politice româneşti pe un făgaş normal", a spus liderul PNL.

Ora 10.50 - În urma deciziei luate de premier de a depune mandatul guvernului, Victor Ponta a declarat că "trebuie un nou guvern care să guverneze mult mai bine".

"USL va sprijini tot ce ţine de echilibru, de stabilitate până la alegeri", a mai spus Victor Ponta.

Ora 10.45 - Kelemen Hunor se arată sceptic în privinţa numirii unui premier tehnocrat, variantă tot mai des vehiculată în ultimele zile.

"E dificil de crezut că va trece un tehnocrat, un premier tehnocrat de parlament, e greu de crezut", a afirmat ministrul demisionar Kelemen Hunor.

Guvernul Boc demisionează

Emil Boc a declarat la şedinţa de guvern care a început cu puţin timp în urmă că "a depus mandatul guvernului".

El a spus că guvernul trebuie să treacă într-o nouă fază care "să detensioneze situaţia socială".

"Am luat decizii grele în ultimul an dar în vremuri de criză guvernul nu participă la un concurs de popularitate", a declarat premierul.

Emil Boc a susţinut că guvernul său a asigurat o stabilitate economică reflectată în ceea ce el a numit creşterea economică peste cea medie din UE, inflaţie mică, rata şomajului sub media UE şi un deficit bugetar ţinut sub control.

Premierul Emil Boc a declarat că din punct de vedere procedural urmează să depună mandatul guvernului atât la preşedinţie, cât şi la parlament în perioada imediată.

Peste 27.000 de români din diaspora au votat deja în primul tur al alegerilor prezidențiale
Politică 22 Noiembrie 2024, 18:50

Peste 27.000 de români din diaspora au votat deja în primul tur al alegerilor prezidențiale

Peste 27.000 de români aflați în străinătate au votat deja următorul președinte al țării, dintre care mai mult de 4.200 au...

Peste 27.000 de români din diaspora au votat deja în primul tur al alegerilor prezidențiale
Peste 20.000 de votanţi, în străinătate,  până la ora 16
Politică 22 Noiembrie 2024, 16:08

Peste 20.000 de votanţi, în străinătate, până la ora 16

Peste 20 de mii de români aflați în străinătate au votat deja în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Peste 20.000 de votanţi, în străinătate, până la ora 16
Număr record de secţii de votare organizate pentru românii din diaspora
Politică 22 Noiembrie 2024, 14:51

Număr record de secţii de votare organizate pentru românii din diaspora

Peste 2.000 de români aflaţi în străinătate au venit deja la urne pentru a vota următorul preşedinte, potrivit datelor...

Număr record de secţii de votare organizate pentru românii din diaspora
Toni Greblă: Voturile unui candiat retras din cursă vor avea doar o valoare statistică
Politică 22 Noiembrie 2024, 10:07

Toni Greblă: Voturile unui candiat retras din cursă vor avea doar o valoare statistică

"Retragerea unui candiat din cursă, aşa cum a făcut fostul premier Ludovic Orban, nu are nicio importanță din punct de vedere...

Toni Greblă: Voturile unui candiat retras din cursă vor avea doar o valoare statistică
Alegeri prezidențiale 2024: A început votul în străinătate
Politică 22 Noiembrie 2024, 07:33

Alegeri prezidențiale 2024: A început votul în străinătate

Se votează deja la Canberra, Melbourne, în Sidney sau Surfers Paradise în Australia, la Oakland în Noua Zeelandă sau la Seul...

Alegeri prezidențiale 2024: A început votul în străinătate
Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Politică 21 Noiembrie 2024, 21:59

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local

Duminică, în aceeaşi zi cu organizare a primului tur al alegerilor prezidenţiale în România, la Bucureşti are loc şi un...

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri
Politică 20 Noiembrie 2024, 16:16

Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri

Şcolile în care se vor organiza, duminică, secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale nu-şi vor suspenda, vineri,...

Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri
Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 13:11

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă

Cele două comisii parlamentare de anchetă au fost înființate cu o largă majoritate de voturi.

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă