Guvernul a supravieţuit moţiunii de cenzură
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost respinsă de Parlament.
Articol de Ioana Dogaru, 24 Septembrie 2009, 10:39
În urma votului, moţiunea a fost respinsă. În favoarea moţiunii au votat 112 de parlamentari, iar 137 de voturi au fost "împotrivă".
Dezbaterea moţiunii a prilejuit un schimb dur de replici între putere şi opoziţie privind salariile bugetarilor.
Reprezentanţii PD-L au acuzat fostul guvern liberal de risipire a banilor şi de incapacitate de a promova o lege a salarizării bugetare. Liberalii au acuzat ceea ce au numit ruptura dintre guvern şi populaţie şi lipsa de reforme autentice.
LIVE TEXT: Textul moţiunii a fost de liberalul Eugen Nicolăescu.
Poziţia guvernului a fost prezentată de premierul Emil Boc. Acesta a declarat că avem salarii decente, în conformitate cu munca depusă.
Noua lege vizează eliminarea inechităţilor salariale, a spus premierul, adăugând că "moţiunea este depusă împotriva PNL şi a incompetenţei".
Emil Boc a adăugat că setul de principii care stă la baza legii unice de salarizare aparţine fostului guvern. Aceste principii au fost preluate şi puse în aplicare de actualul guvern, a continuat Emil Boc.
Premierul a acuzat PNL că a abordat problema salarizării bugetare prea târziu, mai exact în pragul alegerilor.
După discursul premierului, au preluat cuvântul reprezentantul PD-L, Petru Călin şi Bogdan Niculescu Duvăz, reprezentantul PSD şi PC.
Senatorul Crin Antonescu, reprezentând opinia PNL, a comparat situaţia actuală a României cu un tren, în care guvernul, în frunte cu Emil Boc, chefuieşte în locomotivă, în timp ce vagoanele, în care "se află poporul", s-au decuplat şi au deraiat.
Liberalii, în schimb, au afirmat că vor vota cu bilele la vedere, pentru a nu exista semne de întrebare privind opţiunea PNL.
Crin Antonescu a fost urmat de Kelemen Hunor, reprezentant UDMR, care a declarat că partidul său va vota pentru moţiune.
Au urmat Cristian Rădulescu (PD-L) şi Călin Popescu Tăriceanu din partea PNL.
Tot din partea PNL au preluat cuvântul şi Paul Dobre, urmat de Varujan Vosganian.
Premierul Emil Boc a preluat din nou cuvântul, replicând lui Crin Antonescu că "e uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune". El a mai spus că preşedintele PNL nu a oferit nicio alternativă, nicio soluţie, "doar vorbe, fără fapte".
Emil Boc l-a acuzat pe fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu că repetă minciunile şi că nu poate justifica ce s-a întâmplat cu banii de la Uniunea Europeană.
"Aţi refăcut 5 kilometri de autostradă cu banii bugetului, nu cu banii UE, pentru că nu i-aţi absorbit" a spus premierul adresându-se lui Călin Popescu Tăriceanu.