Guvernul a întârziat prezentarea bugetului în parlament
Proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2011 trebuia înaintat de guvern spre dezbatere parlamentului până la data de 15 octombrie.
Articol de Cristina Grecu, 15 Octombrie 2010, 20:03
Guvernul trebuia să înainteze spre dezbatere parlamentului până la 15 octombrie, proiectul bugetului de stat şi asigurărilor sociale pe 2011.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean, declara că proiectul de buget pe 2011 este aproape gata, urmând să mai aibă loc câteva discuţii între ministerul finanţelor şi celelalte ministere.
Potrivit strategiei fiscal-bugetare, pentru perioada 2011-2013, document aprobat de guvern în luna septembrie, economia românească ar urma să crească cu 1,5 la sută în 2011, după doi ani de recesiune.
Pe de altă parte, Mediafax, care a obţinut date din proiectul de buget, spune că vor fi diminuate cam la jumătate bugetele locale.
Reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental ne-au precizat că bugetul de stat a fost discutat, în primă lectură, la guvern şi că se merge în continuare pe varianta de impozitare unică de 16 la sută, dar că se fac şi simulări pentru scăderea acesteia.
Vizita FMI în România, un motiv al întârzierii trimiterii bugetului către parlament
Cu această posibilitate va trebui însă să fie de acord şi FMI, aşteptat pe 20 octombrie la Bucureşti, iar vizita reprezentanţilor Fondului este şi unul din motivele pentru care a întârziat trimiterea bugetului către parlament, spune reprezentantul UDMR, Lakatos Peter.
Un alt motiv ar fi faptul că se aşteaptă un punct de vedere de la Consiliul Fiscal, mai spunea parlamentarul UDMR, estimând că bugetul va ajunge la legislativ pe 15 noiembrie.
În ce priveşte sumele pentru salarizare, acestea trebuie să se încadreze în 39 de miliarde de lei, aşa cum s-a angajat guvernul în faţa organismelor internaţionale care ne-au acordat împrumuturile.
Deputata PDL Sulfina Barbu a dat asigurări că salariile vor creşte anul viitor şi că acest lucru se va regăsi in legea unică de salarizare.
"Am discutat varianta de a creşte salariile sub o mie de lei cu un procent mai mare şi cu un procent mai redus pentru salariile care depăşesc această valoare, dacă este o variantă sustenabilă pe simulările făcute de ministerul muncii şi ministerul finanţelor în discuţiile cu partenerii internaţionali, aşa vom merge.
"Trebuie să introducem un sistem echitabil pentru bugetari, pentru a elimina anumite discrepanţe care există chiar între diverse ministere", a spus Sulfina Barbu.
Opoziţia susţine că bugetul nu poate fi elaborat pe "ipoteze"
Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, spune că nu ştie ce conţine proiectul de buget şi susţine că acesta nici nu poate fi elaborat, în lipsa unei legi a pensiilor sau a salarizării unitare.
"Nu ştiu pe ce se construieşte bugetul sau se construieşte pe ipoteze şi când vor apărea legile şi se vor pune în practică, se va consta că e o diferenţa de la cer la pământ. Nu mai ştim ce se întâmplă cu Codul fiscal.
"S-a scos impozitul forfetar, impozitul minim, dar nu s-a pus nimic în loc. Nu ştim care sunt priorităţile pentru anul 2011. Nu ştim care va fi rata inflaţiei. Nu ştim care sunt măsurile de relansare economică", a afirmat deputatul PNL.
Pe de altă parte, deputatul PSD, Claudiu Manda a pus problema repetării asumării răspunderii pe aceleaşi legi, a educţiei şi probabil, a salarizării unitare, procedură cu care nu este de acord.
El a mai apreciat că prognozele făcute de INS şi de guvern, privind creşterea economică, nu pot fi o bază solidă pentru elaborarea bugetului.
Conform unor informaţii, publicate de Mediafax, în proiectul de buget pe 2011 se regăsesc diminuări ale bugetelor locale.
Guvernul va scădea substanţial fondurile bugetelor locate din TVA, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive, dar reducând şi banii pentru salariile din învăţământ şi ajutoarele sociale.
Va fi redus cu 50 la sută şi volumul creditelor pentru înfiinţarea locurilor de muncă, mai transmite Mediafax.