Funcţionarea ANI, "cuprinsă într-o singură lege"
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, în cadrul şedinţei de guvern la care a participat, că acceptă partea tehnică a raportului CE asupra justiţie, dar respinge unele afirmaţii.
Articol de Angela Bârgoan, 21 Iulie 2010, 16:59
Şeful statului a spus membrilor cabinetului la inceputul sedintei executivului că acceptă sută la sută partea tehnică a raportului CE, care reflectă imaginea situaţiei legislative şi a justiţiei din România, dar respinge categoric afirmaţii de genul "România nu se comportă ca un stat membru" sau "România nu îşi respectă angajamentele".
Acest punct de vedere va fi transmis ţărilor membre UE, potrivit şefului statului, joi, într-o întâlnire cu ambasadorii ţărilor Uniunii Europene.
Preşedintele a ţinut să sublinieze că Agenţia Naţională de Integritate este doar un punct dintr-un pachet asupra căruia România şi-a asumat angajamentul, însă legea criticată nu este încă promulgată.
La acest punct, şeful statului a propus membrilor cabinetului ca toate prevederile care reglementează funcţionarea ANI să fie cuprinse într-o singură lege.
Traian Băsescu a mai recomandat ca, după ce Consiliul Superior al Magistraturii îşi va da avizul asupra proiectului, să convoace o şedinţă extraordinară de guvern pentru ca proiectul să poată fi transmis cât mai rapid parlamentului.
Acesta ar urma să se reunească în şedinţă extraordinară undeva la mijlocul lunii august, potrivit şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu le-a mai atras atenţia membrilor cabinetului că, în perspectiva acestui raport, este riscant ca în baza unor cotaţii negative să existe state care să pună sub semnul întrebării inclusiv intrarea României în Spaţiul Schegen.
"Indiferent de interese, trebuie să ţinem cont de propriile angajamente şi să facem în aşa fel încât toate problemele interne să nu se răsfrângă asupra imaginii externe a României", a declarat şeful statului.
Traian Băsescu, îngrijorat de aderarea României la spaţiul Schengen
Şeful statului a reluat în şedinţa de guvern şi îngrijorările în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen, determinate de aprecierile negative din raport.
Traian Băsescu a transmis, totodată, reprezentanţilor coaliţiei de guvernare că au obligaţia, indiferent de interese şi păreri politice, să acţioneze în direcţia angajamentelor asumate de România.
"Apreciez că există riscul ca, în baza unor cotaţii în continuare negative pe mecanismul de cooperare şi verificare, să fie state care să pună sub semnul întrebării intrarea noastră în Schengen, în condiţiile în care avem îndeplinite toate obligaţiile legate de Schengen şi acest lucru va fi confirmat de inspecţia din noiembrie.
"De aceea, este esenţial, după părerea mea, să acţionăm corect şi în direcţia angajamentelor pe care ni le-am asumat, indiferent de părerile noastre politice, indiferent de interese. Majoritatea are obligaţia să ţină România în zona propriilor angajamente", a declarat preşedintele Traian Băsescu.