Europarlamentarii USL solicită o poziţie oficială CE
Europarlamentarii USL reclamă conducerii Comisiei Europene că "românii sunt intimidaţi prin acţiunile Parchetului General pentru că şi-au exprimat dreptul la vot".
Articol de Mihai Udroiu, 18 August 2012, 10:57
Europarlamentarii USL solicită, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi comisarului pentru justiţie, Viviane Reding, o poziţie oficială despre ancheta Parchetului General privind votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Europarlamentarii spun că cetăţenii sunt puşi să jure pe Biblie, sunt întrebaţi cum au votat şi sunt lipsiţi de asistenţă juridică.
"Scrisoarea către domnul preşedinte Barroso şi doamna comisar Reding, trimisă în numele europarlamentarilor USL, doreşte în primul rând să ridice un semnal de alarmă despre ceea ce se întâmplă în România în ultimele zile, despre anchetele procurorilor care au ca scop decredibilizarea rezultatului referendumului şi descurajarea votului la următoarele alegeri şi de asemenea despre felul în care Comisia Europeană, în opţiunea noastră, ar trebui să îşi exprime un punct de vedere despre situaţia din România.
"Şi credem că cei de la Comisia Europeană, aşa cum au luat poziţie pe alte chestiuni care ţin de problemele interne ale României, de data aceasta ar trebui să atenţioneze reprezentanţii Parchetului şi ai DNA că întrec măsura", spune europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.
Cei doi oficiali europeni sunt întrebaţi dacă li se pare normal ca românii să fie intimidaţi pentru că şi-au exprimat dreptul la vot.
PDL susţine că "USL încearcă o dezbinare a populaţiei"
Prim-viceepreşedintele PDL Cezar Preda a afirmat că USL încearcă o dezbinare a populaţiei, inducând ideea că toţi votanţii vor fi anchetaţi.
El a adaugat că presupusa frauda electorală se referă numai la votul multiplu şi la falsificarea voturilor.
"După ce au încercat să asmută ilegal guvernul şi parlamentul asupra Parchetului General, acum USL foloseşte o cale alternativă, face apel la violenţă socială pentru a acoperi fraudele electorale. Este un atac fără precedent la instituţiile independente ale statului, asupra justiţiei, asupra instituţiilor cu cea mai mare credibilitate internaţională", a declarat Cezar Preda.
Peste 500 de dosare penale în cazul referendumului
Parchetul General a precizat că există peste 500 de dosare penale privind referendumul.
O parte dintre ele este instrumentată de DNA, pentru presupuse fapte corupţie, a informat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ramona Bulcu.
Parchetul General spune că anchetele sunt justificate. Unele dintre cazuri sunt instrumentate chiar de DNA, pentru că e vorba de presupuse fapte de corupţie, spune purtătorul de cuvânt al ministerului public.
"Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale. Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală. Potrivit art.85 din Codul de Procedură Penală, înainte de a fi ascultat, martorul depune jurământ ţinând mâna pe cruce sau pe Biblie", a afirmat Ramona Bulcu.