Emil Boc a prezentat în parlament planul de măsuri anti-criză
Premierul a precizat că o prioritate a guvernului este salvarea şi crearea de noi locuri de muncă, obiectiv pentru care sunt avute în vedere 28 de măsuri.
Articol de Andrei Şerban, 16 Martie 2010, 20:05
Premierul Emil Boc a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor măsurile pe care le va lua executivul pentru mediul de afaceri şi stimularea locurilor de muncă.
Primul ministru a pledat pentru abadonarea demagogiei şi populismului şi consolidarea rezultatelor obţinute.
Emil Boc a precizat că o prioritate a guvernului pentru acest an este salvarea şi crearea de noi locuri de muncă, obiectiv pentru care sunt avute în vedere 28 de măsuri.
Între acestea, sprijinirea mediului de afaceri prin neimpozitarea profitului reinvestit, sprijinirea firmelor care angajează şomeri prin scutirea de la plata contribuţiilor sociale, reabilitarea termică a clădirilor de locuit şi a 10 mii de km de drum şi sprijinirea IMM-urilor prin fonduri de garantare.
"Este timpul reformelor şi a face ceea ce trebuie şi, repet, nu neapărat ceea ce ne-ar plăcea, înseamnă a ieşi din recesiunea economică, de a asigura stabilitate economică, de a da un viitor pe termen mediu şi lung acestei ţări printr-o creştere economică sănătoasă şi nu una bazată pe împrumut şi consum.
"Nu deţinem monopolul adevărului şi am spus că suntem deschişi să ascultăm propunerile parlamentului, evident, care le transformă în legi şi care sunt obligatorii pentru noi, să colaborăm cu patronatele, cu sindicatele, cu mediul de afaceri şi am făcut-o şi o vom face în continuare şi o parte din propunerile lor au fost deja preluate în actul de guvernare, însă nu putem să sacrificăm şansa imensă pentru această ţară de a ieşi cu fruntea sus din această recesiune economică cedând unor interese particulare, de moment", a declarat Emil Boc.
Primul grup parlamentar care a luat cuvântul după discursul premierului Emil Boc a fost cel al minorităţilor naţionale.
Liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian, a precizat că România se află încă în plină criză economică şi că soluţia pentru depăşirea acestei situaţii se află în pârghia fiscală.
Varujan Pambuccian a mai afirmat că trebuie schimbat şi modul de cheltuire a fondurilor europene.
"Poate că acum, după doi-trei ani de experienţă, ar fi bine să revizuim puţin şi felul în care am structurat noi, ca ţară, zonele şi modalităţile de cheltuire a banilor europeni.
"Poate că şi lucrul acesta ar face, ar merita să facă subiectul unei discuţii, pentru că sunt zone în care absorbţia este foarte mare şi acolo poate că ar trebui mai multe fonduri şi zone în care absorbţia s-a dovedit a fi foarte scăzută şi de acolo pot fi luate fonduri şi mutate dincoace", a declarat Varujan Pambucian.
La rândul său, deputatul PD-L Mircea Toader a mulţumit premierului pentru discursul său şi a subliniat că în această perioadă trebuie să fie sprijinite IMM-urile, care sunt motorul economiei naţionale.
Mircea Toader a mai spus că guvernul trebuie să continue investiţiile publice deja începute, să înceapă altele noi, iar parlamentarii PD-L vor susţine acţiunile executivului.
Social-democratul Ioan Cindrea a precizat că dezbaterea iniţiată de PD-L s-a făcut în pripă, doar pentru a permite executivului să se laude cu realizările pe care PSD le consideră superficiale.
În discursul său, şi deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu a criticat guvernul pentru că nu are soluţii viabile.