Discutarea legii referendumului de CCR, amânată
Curtea Constituţională a amânat pentru luna viitoare dezbaterea Legii referendumului, reclamată de preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Andrei Şerban, 23 Octombrie 2013, 18:49
Preşedintele Traian Băsescu contestă, în principal, scăderea pragului de participare la referendum de la 50% la 30% din alegătorii înscrişi pe liste.
Curtea Constituţională nu a putut discuta însă sesizarea preşedintelui, pentru că la şedinţă au lipsit trei membri. Reprezentanţii puterii refac acum calculele pentru proiectul de modificare a Constituţiei, care ar fi trebuit validat prin noua formă de referendum.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că teoretic este posibil ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale, dar, practic, acest lucru nu se mai poate după decizia de astăzi a Curţii Constituţionale.
El a explicat că Legea privind organizarea referendumului ar putea fi publicată în jurul datei de 12 decembrie, iar organizarea unui referendum ar putea fi făcută peste un an, adică la data de 12 decembrie 2014, dată care va fi după alegerile prezidenţiale.
"Suntem la sfârşitul lunii octombrie. Dacă a fost amânat şi o săptămână, intrăm în luna noiembrie. De la data la care semnează preşedintele înseamnă /data/ la care se pune în aplicare textul de lege. Preşedintele poate să-l semneze după decizia Curţii, când ea este publicată în Monitorul Oficial, fără să fie retrimisă Camerei Deputaţilor, în 10 zile. Dacă mai pui 10 zile plus 30 de zile din momentul în care semnezi decretul, înseamnă 12 decembrie. Nu ştiu dacă nu cumva s-au terminat alegerile prezidenţiale în 12 decembrie" spune Valeriu Zgonea.
În acest moment, Comisia parlamentară de modificare a Constituţiei a elaborat un proiect care prevede, printre altele, reducerea atribuţiilor preşedintelui României, amplificarea rolului parlamentului şi pe cel al guvernului.
Liderul deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, consideră că tocmai aici se află cea mai delicată problemă a relaţiei PNL-PSD.
El consideră că PSD nu ar mai dori să susţină un candidat PNL la Preşedinţia României, care să fie ales pe actuala Constituţie, care acordă drepturi sensibil egale cu cele ale premierului.
"În contextul în care Constituţia rămâne aceeaşi, PSD se poate trezi într-o situaţie în care, cu un preşedinte ostil, să aibă o viaţă nu extrem de uşoară în guvernarea României care, după cum se prefigurează lucrurile, va rămâne în continuare în mâinile PSD şi ale lui Victor Ponta", afirmă Daniel Fenechiu
Curtea Constituţională va analiza, aşadar, sesizarea preşedintelui României pe Legea referendumului pe data de 14 noiembrie.