Dezbaterea generală privind prezumţia de nevinovăţie s-a încheiat în Senat
Ministrul justiţiei Tudorel Toader spune că România trebuie să transpună în lege directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie pentru a evita procedura de infringement
Articol de Alina Stănuţă, 19 Decembrie 2017, 16:01
Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a încheiat dezbaterile generale cu privire la Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, urmând ca mâine să aibă loc dezbaterea amendamentelor, unele dintre ele controversate.
După ora 17:00, comisia va dezbate proiectele de modificare a legilor privind organizarea judiciară şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Reporterul RRA Alina Stănuţă transmite că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, declara că dacă Parlamentul nu va transpune în lege Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, până în aprilie 2018, Guvernul va fi îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă.
Tudorel Toader: "Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infrigement. Cu privire la această directivă, există riscul, pentru că este aprilie 2018. Au fost cazuri în care Guvernul a adoptat ordonanţe de urgenţă pentru a transpune o directivă europeană la termen şi a evita infrigementul."
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, este nemulţumit de modul în care ministrul justiţiei s-a raportat astăzi la Directiva europeană.
Cătălin Predoiu: "Noi aşteptam astăzi ca ministrul justiţiei să ne spună dacă susţine acest proiect sau nu îl susţine, şi dacă nu îl susţine, de ce anume. Am primit un răspuns evaziv. Dorim un echilibru între respectarea drepturilor fundamentale, garanţiilor procesuale, dreptul la apărare efectivă, prezumpţia de nevinovăţie şi păstrarea capacităţii parchetelor de a combate fenomenul infracţional."
Mare parte din amendamentele depuse sunt de natură să amputeze părţi mari din urmărirea penală, atenţiona şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: "Noi trebuie să fim conştienţi că astăzi, infracţionalitatea a evoluat.
Adoptând astfel de amendamente prin care, de pildă, noi nu mai putem folosi, ca mijloace de probă, imaginile surprinse de camerele stradale sau ceea ce descoperim pe computerul unui suspect sau inculpat şi care denotă săvârşirea unei infracţiuni anterioare sau a unei infracţiuni în curs de desfăşurare.
Faptul că nu putem urmări traseul unui potenţial terorist, în momentul în care acesta circulă pentru a-şi pune în executare planul infracţional. Acestea ne duc înapoi cu câteva zeci de ani."
Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, spune că există multe amendamente înaintate comisiei, care au creat o anumită tensiune, dar - atrage el atenţia - nu toate vor fi susţinute sau adoptate. O modificare propusă vizează interzicerea oricărei comunicări publice referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată.