Deputaţii aprobă redefinirea familiei drept căsătoria bărbatului cu femeia
Camera Deputaţilor a mai aprobat şi reducerea cu 6 zile pentru o lună de executare a pedepsei în penitenciare necorespunzătoare
Articol de Angela Matei, 09 Mai 2017, 15:12
Proiectul de lege care permite reducerea cu şase zile a pedepsei pentru fiecare lună executată de deţinuţi în penitenciare în condiţii necorespunzătoare a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
Iniţiativa cetăţenească privind definirea familiei, dar şi modificările care permit ca activitatea comisiilor parlamentare de anchetă să se poată desfăşura în paralel cu un demers similar al justiţiei au primit de asemenea votul deputaţilor.
Reporterul RRA Angela Matei transmite că, pentru fiecare perioadă de 30 de zile petrecută în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate suplimentar şase zile din pedeapsa aplicată.
Nu sunt luate în calcul zilele în care deţinutul a fost internat în infirmerii sau spitale. Deputaţii au aprobat astfel forma decisă în Comisia juridică, deşi Guvernul a cerut păstrarea formei elaborate de Ministerul Justiţiei, care prevedea o reducere cu doar trei zile a detenţiei.
Potrivit proiectului adoptat, sunt considerate condiţii necorespunzătoare cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu patru metri pătraţi pe deţinut, lipsa accesului la lumina naturală, dar şi la activităţi în aer liber, o temperatură inadecvată în cameră, absenţa unor condiţii de igienă sau a normelor sanitare de bază.
Legea ar urma să se aplice pentru cei care au avut de ispăşit pedepse începând din 2012, însă pentru a intra în vigoare actul normativ trebuie promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis.
Tot astăzi a primit votul deputaţilor şi iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Dacă propunerea de revizuire va fi adoptată şi de către Senat, cetăţenii români vor fi chemaţi să îşi exprime votul în acest sens în cadrul unui referendum.
Nu în ultimul rând, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat modificarea regulamentului acestui for legislativ astfel încât o comisie parlamentară să poată desfăşura o anchetă cu privire la activitatea unor instituţii sau persoane în paralel cu o acţiune similară iniţiată de justiţie.
Prin noile prevederi, se introduce de asemenea prezenţa obligatorie la audieri a celor chemaţi de către comisie.