Demisii de la conducerea unor filiale PDL
Scorul obţinut de PDL în alegerile locale îi determină pe unii democrat-liberali să-şi reconsidere poziţia în interiorul partidului.
Articol de Amalia Bojescu, 13 Iunie 2012, 14:14
Democrat-liberalii par să resimtă un adevărat cutremur după alegerile locale ale căror rezultate finale oficiale urmează să fie date publicităţii în scurt timp.
Procentul mic din voturile alegătorilor români şi pierderea unui număr mare de mandate în judeţe şi oraşe în care se bucurau în mod tradiţional de sprijin au scos din nou la suprafaţă nemulţumirile legate de organizarea PDL.
Miercuri, una dintre vocile importante ale partidului a cerut demisia întregii conduceri.
Scorul obţinut de PDL în alegerile locale îi determină pe tot mai mulţi democrat-liberali să-şi reconsidere poziţia în interiorul partidului.
Primul semnal vine din partea Organzaţiei Bucureşti, unde liderul Elena Udrea şi-a anunţat încă de marţi demisia din fruntea filialei.
Ea a fost urmată şi de liderul Organizaţiei sector 6, Cristian Poteraş, care a pierdut alegerile pentru primăria locală.
Şi în ţară, organizaţiile PDL vor o analiză a rezultatelor obţinute de partid, unii lideri cerând chiar demisia conducerii centrale a democrat-liberalilor.
Cel mai tranşant este liderul Organziaţiei Dolj, Radu Berceanu, care spune că Biroul Permanent al PDL, forul de conducere al partidului, trebuie şă-şi asume în totalitate responsabilitatea pentru rezultatele obţinute în alegeri.
"Trebuie - conducerea centrală a partidului - să demisioneze. Nu Emil Boc, ci 30 şi câţi sunt ei, 40 vicepreşedinţi, în afară de cei care au plecat la alte partide, cei care vor să fie şefi.
"Nu se poate să vrei să fii şef, dar după aceea să nu ai nici o responsabilitate, când se întâmplă ceva să zici: ce, domnule, ce critică Berceanu ăla aşa de mult? Dar el ce a făcut? Păi eu ce să fac? Eu nu am fost. Dacă eram, făceam şi când am fost am făcut", a declarat Radu Berceanu.
Dacă pe de o parte se cere schimbarea conducerii partidului prin convocarea unui congres extraordinar, sunt şi voci care susţin că această idee nu este oportună în acest moment.
Liderul de la Suceava, Gheroghe Flutur, afirmă că mai întâi trebuie făcută o analiză a performanţei şi a votului politic la toate filialele, iar apoi luată o decizie.
Demisie în parlament
PDL nu se confruntă numai cu nemulţumirile filialelor.
Un exemplu este cel al senatorului Sorina Plăcintă, care miercuri şi-a anunţat plecarea din PDL şi afilierea la grupul PNL.
Liderul senatorilor liberali Puiu Haşotti spune că valul de demisii din PDL va continua.
"Da, este adevărat. Vor fi încă parlamentari care vor veni în Partidul Naţional Liberal sau în Partidul Social Democrat de la PDL. Nu vă pot spune nici câţi, nici cine. Este nevoie să avem o majoritate în Senat pentrua ne asigura şi majoritatea în Biroul Permanent.
"De vreme ce, dacă nu mă înşel, opt senatori au câştigat alegerile locale, exista riscul până astăzi ca guvernul să nu fie reprezentat de o majoritate în Senat", a declarat Puiu Haşotti.
Conducerea PDL a convocat pentru joi o şedinţă a Colegiului Director, în care se va discuta despre rezultatele alegerilor locale şi vor fi stabilite direcţiile de acţiune ale partidului în perioada următoare.
Dezbaterile pe marginea reformării partidului ar putea fi reluate, în contextul în care s-a tot vorbit, în ultimul timp, la PDL despre o nouă abordare a politicii democrat-liberalilor pe fondul scăderii încrederii populaţiei în partidul aflat la guvernare.
Teodor Baconschi sau Mihai Răzvan Ungureanu vorbesc de ceva timp de o nouă platformă a dreptei, formată în jurul PDL.