Declaraţia parlamentului "nu este act juridic"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că declaraţia parlamentului, potrivit căreia premierul Victor Ponta va reprezenta România la Consiliul European din 28 iunie, nu are valoare juridică.
Articol de Ioana Dogaru, 12 Iunie 2012, 21:23
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, că, prin declaraţia adoptată marţi, politicienii încearcă "forţarea notei reprezentării statului român în străinătate".
Şeful Statului s-a referit la declaraţia parlamentului potrivit căreia la Consiliul European din 28 iunie premierul va reprezenta România, întrucât principalele teme se referă la problemele economice.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va respecta "orice act juridic al parlamentului care se dovedeşte a fi constituţional", precizând că "declaraţia nu este opozabilă preşedintelui" şi că premierul Victor Ponta are nevoie de o hotărâre sau de o lege.
Apel la Constituţie
Traian Băsescu a afirmat că în Constituţia României nu este prevăzut că declaraţia este inclusă printre actele juridice pe care le poate adopta Parlamentul, acestea fiind numai legi şi hotărâri.
"Deci, dacă domnul Ponta vrea să preia atribuţiunile preşedintelui României, de reprezentare a statului român, într-un organism în care numai cei care reprezintă statul pot participa - şi asta depinde de la constituţie, la constituţie - sau cei care sunt delegaţi de titularul reprezentării. Deci, dacă vrea să preia atribuţiunile preşedintelui, îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, poate fi lege; moţiune nu poate fi", a precizat preşedintele.
Consiliul Uniunii Europene şi Consiliul European
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că potrivit Constituţiei premierul poate să participe la Consiliul Uniunii Europene şi nu la Consiliul European.
"Dacă în Constituţia României ar fi scris că primul ministru reprezintă statul român, cu certitudine ar fi putut să meargă la Consiliul European.
Aşa, însă, trebuie să meargă doar la Consiliul Uniunii Europene, care e mai important, dacă-mi permiteţi, numai că la Consiliul Uniunii Europene nu prea se fac poze de familie, ca să nu stârnească gelozia şefilor de stat şi de guvern".
Traian Băsescu a declarat că o condiţie a funcţionării coabitării este respectul premierului faţă de instituţia prezidenţială.
"Dacă într-adevăr doreşte o bună colaborare cu preşedintele, trebuie să aibă în vedere că nu omul, dar instituţia prezidenţială trebuie respectată, altfel nu va funcţiona coabitarea", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, miercuri, va susţine o conferinţă de presă tehnică, în care va explica cum funcţionează Uniunea Europeană.
Declaraţie privind reprezentarea la Consiliile Europene
Cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi două abţineri, Parlamentul a decis că la Consiliul European din 28 iunie premierul va reprezenta România, întrucât principalele teme se referă la problemele economice.
Parlamentul a mai decis că preşedintele va reprezenta România la Consiliul European în probleme ce ţin de apărare şi politică externă a UE, iar premierul va merge la reuniunile Consiliului European pe teme economice, sociale, privind fondurile europene şi aderarea la Schengen.
Anterior, premierul Victor Ponta a susţinut în parlament o declaraţie pe teme europene în care a propus legislativului reprezentarea României la reuniunile europene de către preşedinte sau premier în funcţie de natura temelor discutate.
"Consider util şi constituţional şi eficient ca în toate temele care ţin de politica militară şi de securitate militară, precum şi de politica externă comună a UE, reprezentarea României să fie făcută de către preşedintele României, în baza atribuţiilor sale constituţionale, de asemenea consider şi vă propun, stimaţi deputaţi şi senatori, ca în toate problemele care ţin de activitatea economică, socială, fonduri europene, securitatea frontierelor, guvernul şi primul ministru să reprezinte interesele României pe plan european", a declarat premierul Victor Ponta.
Potrivit primului-ministru, parlamentul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la agenda Consiliului European, urmând să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României, şi va fi informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.