Continuă dezbaterile privind moţiunea de cenzură
Dezbaterile privind moţiunea de cenzură iniţiată împotriva guvernului de Alianţa Creştin Liberală continuă în plenul reunit al parlamentului.
Articol de Amalia Bojescu, 22 Septembrie 2014, 18:51
Dezbaterile privind moţiunea de cenzură iniţiată împotriva guvernului de Alianţa Creştin Liberală continuă în plenul reunit al parlamentului.
Punctul de vedere al guvernului a fost prezentat de premierul Victor Ponta care a afirmat că moţiunea de cenzură este instrumentul constituţional al opoziţiei de a sancţiona activitatea guvernului, însă, a adăugat şeful executivului, PDL foloseşte acest demers doar în campania electorală.
Victor Ponta a precizat că ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedintelui a fost declarată constituţională de către CCR.
În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali, aceasta a fost emisă - spunea Victor Ponta - pentru a face un act de dreptate pentru cei care în 2012 au votat USL.
"În 2012 toţi primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni ai Uniunii Social Liberale au fost aleşi ca reprezentanţi ai USL.
"Peste noapte s-au trezit cu Blaga şi Iohannis.
"Vreau să explic în faţa parlamentului cum e cu ordonanţele de urgenţă: 2010,
"Guvernul PDL - 133 de ordonanţe de urgenţă, 2011, Guvernul PDL - 126 de ordonanţe de urgenţă, 2014, când faceţi moţiunea de cenzură împotriva guvernului, 56", a afirmat Victor Ponta.
Din partea Grupului parlamentar al PNL a vorbit senatorul Sorin Roşca Stănescu.
El a afirmat că prin emiterea de ordonanţe de urgenţă se forţează limitele statului de drept, iar modificarea legislaţiei electorale viciază alegerile prezidenţiale.
"Ştiţi la fel de bine ca şi noi, cei din opoziţie, că viciaţi alegerile prezidenţiale în care v-aţi înscris, modificând în favoarea dumneavoastră şi a clientelei politice pe care o reprezentaţi legislaţia electorală.
"Ce altceva decât teama că veţi pierde alegerile prezidenţiale, veţi pierde şi preşedinţia partidului dumneavoastră şi veţi pierde şi guvernarea justifică riscurile pe care vi le asumaţi de a fragiliza statul de drept şi de a readuce în România un deficit de democraţie?", a spus Sorin Roşca Stănescu.
Liderul Grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, nu a dorit să exprime un punct de vedere.
Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că parlamentarii membri ai acestei formaţiuni nu susţin demersul ACL.
Moţiunea de cenzură nu este susţinută nici de UDMR - a anunţat liderul Uniunii, Laszlo Borbely.
După dezbateri urmează procedura de vot. Senatorii şi deputaţii votează secret cu bile. Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură are nevoie de susţinerea a cel puţin 288 de parlamentari.