Continuă dezbaterile din Comisia de muncă asupra noii legi a pensiilor
La Camera Deputaţiilor continuă dezbaterile din Comisia de muncă asupra proiectului privind noua lege a pensiilor.
Articol de Iulia Gherman, 11 Decembrie 2018, 13:43
La Camera Deputaţiilor continuă dezbaterile din Comisia de muncă asupra proiectului privind noua lege a pensiilor.
În cursul dimineţii au fost aprobate unele amendamente care nu modifică însă conţinutul de fond al documentului elaborat de Guvern şi adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.
Deputaţii din Comisia de muncă au menţinut stagiul minim de cotizare la 15 ani, dar au introdus şi un amendament prin care persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani pot completa sumele necesare la Casa Naţională de Pensii, pentru a atinge acest nivel stabilit prin noua lege.
Totodată, pentru persoanele cu handicap grav, stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 11,8 ani - în forma adoptată de Senat doar nevăzătorii erau beneficiarii acestei prevederi.
Nu au fost aprobate însă amendamentele PNL şi USR privind calcularea pensiei pentru persoanele care lucrează în condiţii deosebite de muncă.
A fost respinsă şi propunerea UDMR ca perioada de acomodare necesară părinţilor care adoptă copii să fie considerată vechime în muncă, în mod similar cu perioada de doi ani acordată pentru creşterea copilului sau de trei ani pentru copiii cu handicap.
Deputaţii opoziţiei au precizat că vor cere între altele şi eliminarea din textul proiectului de lege a pensiilor speciale.
Ei spun totodată că promisiunile privind dublarea pensiilor până în 2021 sunt nesustenabile şi folosite de guvern doar ca instrumente electorale.
De cealaltă parte, reprezentanţii puterii au respins acuzaţiile potrivit cărora nu ar exista bani pentru plata pensiilor şi au dat asigurări că prin noua lege punctul de pensie va creşte constant şi susţinut.