Constănţenii sunt chemaţi la referendum
Peste 630.000 de constănţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la referendumul privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale în judeţul Constanţa. Secţiile de votare se închid la ora 20.00.
06 Noiembrie 2011, 11:50
Primul referendum în legătură cu reorganizarea administrativ-teritorială a României are loc duminică în judeţul Constanţa.
Demersul nu a fost iniţiat de cei care susţin necesitatea reorganizării administrative, adică PDL, ci de către oponenţii acestei idei - PSD şi PNL.
Decizia organizării referendumului a fost luată în luna iunie anul acesta, într-o şedinţă a Consiliului judeţean, boicotată la acea vreme de consilierii PDL.
Democrat-liberalii îi acuză pe reprezentanţii PSD şi PNL că îşi fac campanie electorală înainte de vreme.
Pe de altă parte, însă, atunci când prefectul a atacat în instanţă hotărârea Consiliului judeţean, judecătorii au dat câştig de cauză reprezentanţilor PSD şi PNL.
Peste 630.000 de constănţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la referendumul privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale în judeţul Constanţa.
În acest scop, autorităţile locale au amenajat 515 secţii de votare în întreg judeţul, 191 dintre acestea fiind pe raza municipiului Constanţa.
Pentru referendumul de duminică vor fi tipărite, conform legii, cu 10% mai multe buletine de vot decât numărul alegătorilor înscrişi pe listele permanente.
Conform preşedintelui Biroului electoral de circumscripţie judeţean Constanţa, judecătorul Claudia Bojin, secţiile de votare se vor deschide la ora 8:00, iar procesul electoral va dura până la ora 20:00.
Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze.
Pe buletinul de vot va fi trecută o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale în judeţul Constanţa?"
Cetăţenii vor trebui să aplice ştampila de vot pe una dintre cele două opţiuni: Da - pentru desfiinţarea judeţului Constanţa, iar Nu - pentru păstrarea judeţului în forma sa actuală.
Primul care a vorbit de necesitarea reorganizării administrativ-teritoriale a României a fost şeful statului, Traian Băsescu, în primăvara acestui an.
Subiectul a fost preluat şi susţinut de PDL, care l-a introdus apoi în guvern, unde s-a blocat din cauza neînţelegerilor cu UDMR.