Comisia specială respinge ideea desfiinţării instanţelor militare
A fost respinsă şi ideea înfiinţării unei direcţii speciale pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi
Articol de Petruţa Dinu, 04 Decembrie 2017, 14:42
Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a respins astăzi un amendament la proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciară, care prevedea desfiinţarea instanţelor militare.
Acelaşi proiect mai prevede înfiinţarea unei direcţii pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi, cu care nu sunt de acord reprezentanţii principalelor instituţii din sistemul judiciar.
Reporterul RRA Petruţa Dinu relatează că propunerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de înfiinţare a acestei secţii speciale, ca o garanţie a independenţei sistemului judiciar, a fost respinsă. Reprezentanţii procurorilor din Parchetul General, CSM şi DIICOT s-au opus acestei idei.
Deputatul USR, Ioan Stelian: "Datele statistice concrete arată că nu există absolut niciun fundament pentru crearea unei astfel de direcţii. Nu avem de-a face cu un fenomen infracţional în rândul magistraţilor care să conducă la o asemenea soluţie legislativă."
Au fost dezbătute mai multe amendamente ale asociaţiilor profesionale ale magistraţilor care au fost preluate de grupurile parlamentare. De exemplu: eliminarea instanţelor militare, aşa cum s-a hotărât în discuţiile privind legea statutului magistraţilor, amendament propus de UNJR şi CSM, preluat de PSD, a fost respins de membrii comisiei.
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat că raportul privind statutul magistraţilor, prima lege după care funcţionează sistemul judiciar din România, va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.
Aici, spune el, pot fi prezentate şi propunerile cu modificările dorite de cei de la ALDE, referitoare la răspunderea magistraţilor, adică statul trebuie să se îndrepte cu o acţiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi statul trebuie să plătească justiţiabililor deîndată sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri, nu într-un an, cum prevede articolul modificat în comisie.
Florin Iordache: "La acel alineat, 7, de la 'Răspunderea magistraţilor', sunt trei discuţii în acest moment. Unu: în legea în vigoare se spune că "se poate îndrepta statul", în propunerea noastră, "statul se îndreaptă" şi în amendamentul UNJR, "statul are dreptul".
Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu "statul se îndreaptă" şi atunci toate aceste discuţii care sunt în spaţiul public nu-şi au rostul. De aceea v-am spus eu că suntem compatibili şi nu sunt probleme."
Dezbaterile în Comisia specială pe legea privind organizarea judiciară se vor relua mâine dimineaţă la ora 9:00.