Comisia de revizuire dezbate capitole dificile din Constituţie
Comisia de revizuire dezbate articolele care vizează rolul preşedintelui sau clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, guvern, preşedinţie, justiţie.
Articol de Bogdan Isopescu, 06 Iunie 2013, 14:39
Discuţiile din Comisia de revizuire a Constituţiei ajung la capitolele care se anunţă mai dificile decât modificările discutate până acum.
Este vorba despre articolele care vizează rolul preşedintelui sau clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, guvern, preşedinţie, justiţie.
Membrii comisiei au stabilit că zilele alocate dezbaterilor sunt insuficiente şi au decis ca, săptămâna viitoare, discuţiile despre revizuirea Constituţiei să se desfăşoare şi în ziua de luni.
Deşi miercuri parlamentarii comisiei spuneau că legea fundamentală are nevoie totuşi de un preambul, ei respingeau ideea unei devize, în speţă, "Nihil sine Deo", propusă de Eugen Nicolicea, deputat UNPR.
"Există devize şi la alte state. O să vedeţi că există deviza UE, există deviza SUA, deviza Republicii Franceze etc.
"Deci, din punct de vedere juridic, se poate şi, totodată, intrăm în rândul statelor care îşi afirmă demnitatea naţională şi mândria naţională", spune Eugen Nicolicea.
Minorităţile au avut succes cu propunerea ca, în textul Constituţiei, să apară faptul că România este un stat membru NATO.
Avocat al poporului, dar nu şi Avocat al copilului
Pe lângă această admitere, parlamentarii au reformulat mai clar articolul referitor la Avocatul Poporului, însă au respins ideea senatorului PSD Gheorghe Donţu şi cea a Forumului Constituţional, de a înfiinţa instituţia Avocatului Copilului.
Claudiu Crăciun, cadru universitar la SNSPA, spune că România este criticată într-un raport UNICEF, în legătură cu situaţia coppilor.
"Într-un raport UNICEF, apărut acum câteva săptămâni, public, situaţia copiilor din România este cea mai proastă, din 29 de ţări, să spunem, industrializate.
"Deci nu este numai o problemă, este o tragedie ceea ce se întâmplă cu copiii din România! Nu Constituţia va rezolva problema lor, dar va da o deschidere în acest sens", spune Claudiu Cărciun.
Dezbaterea din interiorul Comisiei parlamentare de abia acum a ajuns la miza politică, pentru că urmează titlul 3 al Constituţiei, cel privind autorităţile publice, şi aici avem opinii total diferite, între grupuri. Ce fel de republică ar trebui să avem? Ce putere are preşedintele? Cum se poziţionează guvernul faţă de preşedinţie?