Comisia de învățământ din Camera Deputaților începe dezbaterile asupra celor peste 1.000 de amendamente la legile educației
Sunt așteptate discuții-maraton pe cele două legi, astfel încât votul din plen să fie dat cel târziu la începutul lunii mai.
Articol de Iulia Gherman, 20 Aprilie 2023, 07:33
Legile educației intră într-o nouă etapă. De joi, Comisia de învățământ din Camera Deputaților începe dezbaterile asupra celor peste 1.000 de amendamente depuse până acum.
Cele mai multe propuneri la proiectul redactat de ministrul Ligia Deca au venit din partea social-democraților.
Sunt așteptate discuții-maraton pe cele două legi, astfel încât votul din plen să fie dat cel târziu la începutul lunii mai.
Fiecare grup parlamentar a primit amendamentele depuse la proiectele de lege privind învățământul preuniversitar și superior pentru a fi analizate până dimineață, la ora 9:00, când a fost stabilită demararea efectivă a dezbaterilor.
S-au înregistrat peste 1.000 de amendamente, între care aproape 800 aparțin PSD, iar 200 - reprezentanților USR.
Social-democrații vor ca noile legi să asigure accesul egal și neîngrădit la educație. Astfel, vin cu propunerea ca admiterea la liceu să fie pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.
Pentru liceele care doresc să organizeze clase cu elevi foarte bine pregătiți, deputații PSD au formulat un amendament care prevede un examen de aptitudini cu subiecte redactate la nivel național.
Tot PSD propune, între altele, un bacalaureat mai accesibil, cu probe scrise specifice profilului real și uman, asemănătoare celor practicate în prezent pentru absolvenții de liceu.
USR cere, în amendamentele depuse, ca viitorii miniștri ai educației să își piardă mandatul dacă ministerul pe care îl conduc nu obține 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.
Se mai propune premierea profesorilor performanți, toleranță zero pentru plagiat și doar două mandate de câte patru ani pentru rectori.
Comisia de învățământ are termen până pe 27 aprilie pentru formularea raportului asupra noilor legi ale învățământului.
Votul din plenul Camerei Deputaților, ca prim for sesizat, este așteptat în prima săptămână a lunii mai.