Clasa politică românească solicită revizuirea articolelor din nou-adoptata Lege privind minorităţile naţionale din Ucraina
Clasa politică românească solicită revizuirea articolelor din nou-adoptata Lege privind minorităţile naţionale din Ucraina care afectează comunitatea românească, în special cele care privesc folosirea limbii materne şi dreptul de a-şi manifesta religia.
Articol de Sorin Croitorescu, 23 Decembrie 2022, 18:40
Clasa politică românească solicită revizuirea articolelor din nou-adoptata Lege privind minorităţile naţionale din Ucraina care afectează comunitatea românească, în special cele care privesc folosirea limbii materne şi dreptul de a-şi manifesta religia. Remedierea textelor problematice ar trebui făcută cât mai curând prin dialog deschis cu reprezentanţii comunităţii române şi cu Ministerul român de externe.
Reporter: Sorin Croitorescu - Politicienii români spun că Legea minorităților naționale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei, este o variantă îmbunătățită față de proiectele legislative anterioare, însă conține și prevederi care pot avea impact negativ prin raportare la standardele europene.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să intervină pentru revizuirea actului normativ care afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă. El amintește că șeful statului ucrainean a promis de mai multe ori că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească.
Deputatul PNL, Ioan Bălan, președintele grupului de prietenie cu Ucraina din Parlament, a criticat adoptarea acestei legi de către Ucraina, fără consultări cu factori implicați și fără să aștepte opinia Comisiei de la Veneția asupra documentului.
Și liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, cere statului român să își reafirme poziția de protecție a românilor din Ucraina. El l-a felicitat ministrul de externe Bogdan Aurescu pentru mesajul transmis ieri omologului său de la Kiev, în care a enumerat prevederile care trebuie modificate pentru că afectează comunitatea românească.
Realizator: Şi europarlamentarul Eugen Tomac din cadrul Grupului Partidului Popular European consideră revoltător faptul că Ucraina îi refuză comunităţii româneşti dreptul de a se instrui în limba română şi îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să-i explice omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că atât minoritatea ucraineană, cât şi refugiaţii de război primesc în prezent educaţie în limba ucraineană în România, iar statul ucrainean are obligaţia să facă acelaşi lucru.