Calendarul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură, amânat
A fost pentru a treia oară în ultimele trei zile când Birourile Permanente reunite ale celor două Camere nu au avut cvorumul necesar parcurgerii acestui pas.
Articol de Alina Bordeiaşu, 06 Septembrie 2021, 16:56
Conducerea Parlamentului nu a putut nici astăzi să ia act în mod oficial de moţiunea de cenzură depusă de reprezentanţii USR PLUS şi AUR la adresa guvernului condus de Florin Cîţu şi nici să stabilească un calendar al dezbaterii şi votării acestui document.
A fost pentru a treia oară în ultimele trei zile când Birourile Permanente reunite ale celor două Camere nu au avut cvorumul necesar parcurgerii acestui pas.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a fost unul dintre parlamentarii care s-au abținut la votul privind solicitarea de verificare a semnăturilor
depuse de USR PLUS plus și AUR pentru moțiunea de cenzură. El a explicat că această propunere nu avea bază legală și constituțională.
Ludovic Orban: Majoritatea parlamentarilor nu are dreptul constituţional să cenzureze depunerea niciunei moţiuni de cenzură și nici să încalce termenele constituționale și regulamentare, un interes politic de moment nu mă poate determina să mă situez în afara Constituției şi în afara legilor țării.
Solicitarea de verificare a acestor semnături, ce ar fi amânat cu două săptămâni citirea moțiunii de cenzură, a fost înaintată de liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
Daniel Fenechiu: Constatând că sunt o serie de documente care sunt în copii, în scanare sau cu suspiciuni, am solicitat să fie acestea verificate. În timpul ședinței Biroului Permanent domnul Moșteanu ne-a spus: avem semnăturile, am semnat din nou, la fel domnul Simion. Ce înseamnă am semnat din no? Înseamnă că la momentul când au depus moțiunea nu aveau semnăturile și că recunosc acest lucru.
Semnatari ai moțiunii de cenzură, parlamentarii USR PLUS i-au acuzat pe cei din PSD și PNL că au boicotat ședința de astăzi a conducerii Parlamentului pentru a nu se ajunge la stabilirea unui calendar de dezbatere și votare a documentului.
Ionuţ Moşteanu, liderul deputaților USR PLUS: PSD şi PNL refuză dreptul parlamentarilor să depună o moțiune. De fapt, vedem că de astăzi echipa câștigătoare are un nou membru, domnul Marcel Ciolacu, care a fost recrutat de domnul Cîţu şi singura dânsului misiune este să îl protejeze pe acesta cât mai mult la Palatul Victoria.
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că parlamentarii social-democraţi nu au dorit să ia parte la schimbul de replici şi acuzaţii dintre PNL şi USR PLUS, de aceea s-au retras de la şedinţa Biroului Permanent.
Sorin Grindeanu: Au început nişte acuze cum se fură unii pe alţii, cum cei de la PNL spuneau că sunt semnături false, cei de la USR spuneau că este adevărt că sunt scanate, dar au acolo oamenii. Noi nu vrem să intrăm în acest circ și am preferat să adoptăm această soluție.
Conducerea Parlamentului trebuie să stabilească acum o nouă ședință a Birourilor Permanente, în încercarea de a fixa un calendar pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.