Calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură
Birourile permanente ale camerei deputaţilor şi senatului urmează să stabilească data la care va fi dezbătută moţiunea de cenzură în parlamentul României.
Articol de Alexandra Cristea, 08 Iunie 2010, 12:42
Birourile permanente ale camerei deputaţilor şi senatului se vor reuni pentru a discuta calendarul de dezbatere a moţiunii de cenzură depuse de PSD+PC împotriva măsurilor de restabilire a echilibrului bugetar, pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea.
Liberalii şi-au anunţat susţinerea demersului. "Opriţi genocidul social!" - este numele moţiunii semnate de 120 de parlamentari şi depuse imediat după asumarea răspunderii guvernului.
Social-democraţii s-au grăbit şi au înaintat moţiunea de cenzură imediat ce premierul Emil Boc a încheiat de citit textele pe care Executivul şi-a asumat răspunderea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat că nu au mai depus două moţiuni, aşa cum se dorea iniţial, pentru ca lucrurile să fie foarte clare pentru populaţie.
"Ne dorim, facem toate eforturile ca această moţiune de cenzură să treacă, în primul şi în primul rând pentru că asta ar însemna ca acele legi antisociale şi îndreptate categoric împotriva românilor să nu poată să fie aplicate şi să nu intre în vigoare", a declarat Victor Ponta.
Liderul PSD s-a declarat optimist în privinţa şanselor de reuşită ale moţiunii, bazându-se şi pe intenţia anunţată a liberalilor de a vota favorabil.
Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian declara, după angajarea răspunderii de către guvern, că actualul cabinet guvernamental trebuie să plece de la putere, astfel încât România să nu intre în incapacitate de plată.
"Suntem într-un moment crucial, în care România se îndreaptă fie către incapacitate de plată, fie către restructurare instituţională a statului şi către relansarea economică", a precizat Varujan Vosganian, care a adăugat că "menţinerea Gvernului Boc ne poate duce, fără nicio şansă, către incapacitate de plată.
Potrivit vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian "opoziţia are în favoarea moţiunii 218 voturi din 236 necesare pentru ca executivul să fie demis".