"Cabinetul Negoiţă", refuzat din lipsă de cvorum
UPDATE: Preşedintele Senatului Mircea Geoană a spus că absenţa parlamentarilor este "motivată".
Articol de Ionuţ Dragu, 18 Noiembrie 2009, 09:28
Conducerea Parlamentului s-a reunit în această dimineaţă pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor Cabinetului Negoiţă şi data votului de învestitură.
Şedinţa Birourilor Permanente reunite a avut loc după câteva încercări de convocare a acestui for şi la nouă zile după ce premierul desemnat, Liviu Negoiţă, a trimis Parlamentului lista guvernului său.
Conducerea reunită a Parlamentului nu a putut lua o decizie astăzi în ceea ce priveşte calendarul audierilor în Comisii a miniştrilor Cabinetului Negoiţă.
Reuniunea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost întreruptă deoarece s-a constatat că nu există cvorumul necesar continuării ei.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a apreciat absenţa parlamentarilor drept motivată, în condiţiile în care, a spus el, noul program de guvernare este identic cu cel al Guvernului Croitoru, respins de Parlament, iar 90 la sută dintre membrii cabinetului Negoiţă au fost deja audiaţi şi respinşi, la audierea cabinetului Croitoru.
Pe de altă parte, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, este de părere că PSD şi liderul său, Mircea Geoană continuă campania de blocare a unui demers de care ar beneficia întreaga Românie: învestirea unui Guvern cu puteri depline - ne-a informat redactorul nostru Septimiu Roman.
Birourile Permanente din cele două Camere au fost convocate, în baza regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, care, spune că, "Senatul şi Camera Deputaţilor stabilesc data la care se acordă votul de investitură pentru noul Executiv, în cel mult cincisprezece zile de la primirea listei cu miniştrii şi a programului de guvernare".
Cele două documente, iniţiate de premierul desemnat, Liviu Negoiţă, se află în Parlament din 9 noiembrie.
Liderii PSD, PNL şi UDMR au declarat însă, că susţin în continuare pentru funcţia de prim-ministru pe primarul Klaus Johannis şi că votul din Parlament pentru cabinetul propus de Liviu Negoiţă, nu poate fi decât unul negativ, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul propunerii lui Lucian Croitoru.
Respingerea Guvernului Negoiţă reprezentă cel de-al doilea refuz al Parlamentului, de a acorda un vot de încredre pentru formarea Executivului şi, potrivit Constituţiei, s-ar putea ridica problema dizolvării Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Se vorbeşte astfel, în tabără democrat-liberalilor, de o încercare a PSD şi PNL, de a amâna discuţiile asupra unui guvern, până după alegerile prezidenţiale.
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului au reuşit să cadă de acord ca, astăzi, Birourile Permanente să stabiliească un calendar pentru audierea miniştrilor propuşi de Liviu Negoiţă.