C.P. Tăriceanu: Ministerul Justiţiei să analizeze situaţia arhivei SIPA
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei spune că va analiza situaţia şi, cei care au copiat arhiva SIPA - dacă informaţia e reală - vor trebui să răspundă
15 Mai 2017, 18:07
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că este nevoie ca o comisie de anchetă înfiinţată la nivelul Ministerului Justiţiei care să analizeze situaţia arhivei SIPA, fostul serviciu secret de informaţii al Ministerului Justiţiei. Declaraţia a apărut după ce au apărut jurnalistul Dan Andronic a afirmat că în timpul mandatului de ministru al Justiţiei al Monicăi Macovei au fost sustrase şi copiate date secrete din arhiva SIPA.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Aceste arhive ar putea să conţină informaţii compromiţătoare la adresa unor magistraţi cu care ei să fie şantajaţi. Cred că acest lucru e bine să fie rezolvat. De ce? Pentru că dacă vorbim de o independenţă autentică a magistraţilor nu putem să fim convinşi că acest lucru se realizează în practică, atât timp cât există un risc de genul celui pe care l-am enunţat, adică ca ei să poată să fie şantajaţi cu informaţii care au fsot eventual sustrase din active şi stau bine mersi dosite de anumite persoane."
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei în perioada 2008-2012, a scris pe Facebook că pe toată durata mandatului său arhiva SIPA a rămas sigilată, iar raportul comisiei de anchetă cu privire la această arhivă a fost trimis către CSAT.
La rândul său minstrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat luni că cine a copiat arhiva SIPA trebuie să răspundă. El a explicat că în prezent, arhiva este securizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Tudorel Toader: "Cu siguranţă, cine a făcut astfel de copii va trebui să răspundă, dacă informaţia se dovedeşte a fi adevărată. Vă asigur că după ce trec zilele acestea destul de aglomerate, cu proiectele de lege, codul şi legile justiţiei, mă voi interesa şi voi vedea fizic acea arhivă şi voi vedea parametrii în care se păstrează şi se gestionează."
La rândul său, fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, din ordinul căreia SIPA a fost desfiinţat în 2006, a precizat, într-un comunicat de presă, că nu a primit niciun dosar din arhiva serviciului şi nu deţine nicio informaţie despre dosarele unor judecători sau procurori. Ea a explicat că a dispus desfiinţarea SIPA întrucât existau informaţii în spaţiul public că serviciul secret făcea abuzuri.