Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bugetul, la control

Comisiile de buget-finanţe au analizat şi ultimele 100 de amendamente rămase în discuţie.

Bugetul, la control

Articol de Bogdan Mihai, 09 Ianuarie 2010, 20:46

Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au reluat sâmbătă dezbaterile asupra bugetului pe 2010.

Membrii comisiilor au fost de acord să lucreze până la epuizarea articolelor şi amendamentelor aferente prevăzute la bugetul de stat şi la cel al asigurărilor sociale.

Bugetul de stat şi cel al asigurărilor trebuie să ajungă luni în plenul Parlamentului pentru votul final.

Bugetului Ministerului Agriculturii, majorat

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, pentru 2010, cu 2,1 miliarde de lei, de la suma de 9,3 miliarde de lei propusă iniţial.

Amendamentul a fost admis cu 21 de voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere. Măsura a fost propusă de comisiile de agricultură şi va fi dezbătută şi în plenul Parlamentului.

La dezbaterile de marţi privind bugetul Ministerului Agriculturii, reprezentanţii comisiilor parlamentare de specialitate au susţinut că acesta este insuficient şi au propus o suplimentare de 2,1 miliarde lei, din care 500 milioane lei ar urma să fie cedată, potrivit acestora, de către Ministerul Dezvoltării şi Turismului.


Bugetul Curţii Constituţionale, respins

Tot sâmbătă, comisiile reunite au respins proiectul de buget propus de Guvern pentru Curtea Constituţională, majoritatea parlamentarilor criticând creşterile importante faţă de anul 2009 ale sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistenţă socială şi cheltuieli curente.

Potrivit anexei din proiectul de buget privind Curtea Constituţională, CCR ar fi urmat să beneficieze în anul 2010 de un buget cu 59,08 la sută mai mare faţă de anul precedent, respectiv de o sumă de 16.963 mii lei, faţă de 10.663 mii lei cât a primit în anul 2009, în timp ce în 2013 se estima că îi vor reveni13.670 mii lei.



Cheltuieli de personal mai mari la CNSAS

Comisiile de buget-finanţe au adoptat amendamentul prin care se majorează cheltuielile de personal la CNSAS cu circa 1.000.000 de lei, de la 11,63 milioane lei la 12,55 milioane lei.

Amendamentul a fost iniţiat de comisiile juridice. Propunerea în acest sens a fost aprobată cu 20 de voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.

Amendamentul a trecut după ce a fost supus a doua oară la vot, prima dată fiind o situaţie de balotaj. Totodată, a fost adoptat un amendament prin care s-au transferat 13.000 lei de la categoria "Sporuri pentru condiţii de muncă" la categoria "Salarii de merit".


Fără premii pentru angajaţi

Companiile de stat nu vor putea acorda angajaţilor, în 2010, premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material.

Amendamentul la proiectul legii bugetului de stat a fost adoptat cu 23 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi 10 "abţineri", la propunerea senatorului PSD Marius Sorin Bota.

"Dacă strângem cureaua, s-o strângă toată lumea", a spus autorul amendamentului.

În replică, reprezentantul Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a arătat că, deşi din punctul de vedere al ministerului o astfel de măsură este de natură să întărească disciplina în companii, propunerea trebuie analizată atent, pentru a nu intra în contradicţie cu contractele colective sau alte reglementări.

"Judecaţi exact ce se întâmplă! Noi plafonăm cheltuielile de personal, dacă venim şi spunem că nu dăm aceste stimulente o să-şi crească salariile, dar tot în cheltuiala de personal respectivă o să se încadreze. Credeţi că-şi diminuează cheltuielile de personal? Haideţi să o judecăm logic până la capăt", a mai spus secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

Opoziţia reprezentantului Ministrului Finanţelor faţă de amendamentul propus de senatorul social-democrat l-a făcut pe senatorul PNL Radu Ruşanu să remarce că "un reprezentant al unui partid de stânga vine şi propune un amendament de dreapta, iar reprezentantul unui buget de dreapta vine şi respinge acest amendament".


Pregătirea în instituţiile de învăţământ militar, suportată de ordonatorii de credite

Tot sâmbătă comisiile de buget-finanţe au aprobat un amendament la proiectul bugetului care prevede că pregătirea personalului în instituţiile de învăţământ militar, informaţii, ordine publică este suportată de ordonatorii principali de credite care au în subordine astfel de unităţi de învăţământ.

Amendamentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi, el fiind iniţiat de comisiile de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor.

"Cheltuielile pentru pregătirea personalului în instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi securitate naţională sunt suportate de ordonatorii principali de credite care au în subordine astfel de unităţi de învăţământ, indiferent de instituţia de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională din care provin cursanţii", prevede amendamentul.

Motivaţia introducerii acestui amendament în proiectul legii bugetului de stat pe 2010 are în vedere reglementarea situaţiei privind şcolarizarea personalului în instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi securitate naţională.


Finanţarea ajutoarelor de stat în agricultură

Comisiile de buget-finanţe au decis, sâmbătă, ca Ministerul Agriculturii să efectueze virări de credite bugetare în cursul anului 2010 pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutor de stat.

"Pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutor de stat conforme cu regulile comunitare, precum şi cele ce vor fi notificate şi aprobate de Comisia Europeană în domeniul agricol şi se vor acorda începând cu anul 2010, se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să efectueze virări de credite bugetare în cursul întregului an, cu avizul Ministerului Finanţelor", precizează amendamentul.

Deputatul PSD Vasile Bleotu a precizat că, prin acest amendament, "se dă posibilitatea ca România, prin Ministerul Agriculturii, să ceară o derogare de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutorului de stat în vederea susţinerii cu subvenţii în continuare a fermierilor".

"În cazul care această solicitare va fi aprobată de Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii va putea da, din bugetul alocat de 3,3 miliarde euro, aproximativ 1,8 miliarde euro pentru acordarea acestor subvenţii la animale. În eventualitatea avizării favorabile, bugetul Ministerul Agriculturii ar urma să fie suplimentat la rectificare cu această sumă de 1,8 miliarde de euro", a spus Bleotu.

Amendamentul a aparţinut comisiilor de agricultură, a fost susţinut şi de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina şi a fost aprobat în unanimitate de parlamentarii din comisiile de buget-finanţe.


Ordine în alocarea resurselor bugetare pentru lucările de infrastructură

Comisiile de buget-finanţe au aprobat, sâmbătă, un amendament la proiectul bugetului de stat care prevede că alocarea resurselor bugetare pentru lucările de infrastructură se va face întâi pentru achitările facturilor restante la lucările începute şi, în ultimul rând, pentru lucrările noi.

Amendamentul, propus de grupurile parlamentare PSD şi PNL, a fost aprobat cu 22 voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Acest amendament prevede că alocarea resurselor bugetare către administraţiile publice locale pentru lucrările de infrastructură se va face în următoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorul principal de credite, cofinanţarea proiectelor de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor începute şi investiţiile noi.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a precizat că Guvernul este împotriva acestui amendament.

"Prin această formulare consideraţi că Guvernul nu ar face aşa. Nu susţinem amendamentul şi ne vom bate până în pânzele albe pentru faptul că sunt criterii pe care şi noi le aveam în vedere", a spus Gheorghe Gherghina.

Sâmbătă au fost analizate şi ultimele 100 de amendamente rămase în discuţie. Vineri au fost aprobate doar 5 propuneri din cele 6000 depuse de partide.

Dezbaterea bugetelor în plenul reunit va începe la data de 11 ianuarie, într-o sesiune extraordinară.


Etichete : buget guvern amendamente
Sindicatele din agricultură ameninţă cu proteste
Economie 08 Ianuarie 2010, 15:29

Sindicatele din agricultură ameninţă cu proteste

Reprezentanţii Agrostar cer o majorare de trei ori a bugetului alocat agriculturii.

Sindicatele din agricultură ameninţă cu proteste
"Fondul de premii" din buget nu este pentru prime
Economie 07 Ianuarie 2010, 20:15

"Fondul de premii" din buget nu este pentru prime

Proiectul de buget include însă majorări generate de sentinţe judecătoreşti.

"Fondul de premii" din buget nu este pentru prime
Taxa fast-food, un alt bir controversat
Obiectiv, România 08 Ianuarie 2010, 14:25

Taxa fast-food, un alt bir controversat

Guvernanţii speră că noul impozit va aduce la buget un milion de euro.

Taxa fast-food, un alt bir controversat
Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață
Politică 22 Decembrie 2024, 17:11

Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață

PSD și PNL au programate duminică ședințe separate pentru a valida propunerea de premier și lista de ministere.

Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață
PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere
Politică 22 Decembrie 2024, 16:23

PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere

Ședința are loc în urma negocierilor de la Vila Lac cu PNL, UDMR și minoritățile naționale pentru formarea noului Executiv....

PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere
Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul
Politică 22 Decembrie 2024, 16:10

Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul

Potrivit șefului statului, există premise ca în foarte scurt timp, în urma negocierilor, să se contureze o formațiune...

Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul
Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate
Politică 22 Decembrie 2024, 14:05

Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate

PSD va conduce șapte comisii permanente, AUR - patru, PNL - patru, USR - trei, UDMR - trei, iar S.O.S. România și POT câte o...

Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate
VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru
Politică 22 Decembrie 2024, 13:51

VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru

Preşedintele României a declarat că "imediat după votarea preşedinţilor celor două Camere" va face o desemnare pentru poziţia...

VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru