Bugetul asigurărilor sociale a fost votat
Parlamentul a adoptat şi proiectul bugetului de stat.
Articol de Paul Poteraşi, 14 Ianuarie 2010, 18:22
Parlamentarii au votat joi seara bugetul de stat cu 192 de voturi "pentru" şi 138 de "împotrivă". Votul vine după ce Legislativul a votat bugetele pentru instituţiile publice.
De asemenea deputaţii şi senatorii au votat şi bugetul asigurărilor sociale cu 176 de voturi "pentru" şi 147 de voturi "împotrivă".
Deputaţii şi senatorii au respins amendamentul care prevedea majorarea punctului de pensii cu 149 de voturi "pentru" şi 189 de voturi "împotrivă".
La capitolul "cheltuieli curente", sumele propuse de minister pentru Camera Deputaţilor au crescut cu 1,06%, iar cele destinate bunurilor şi serviciilor au scăzut cu 0,77%.
Cea mai mare scădere a înregistrat-o capitolul "alte transferuri", unde sumele alocate au scăzut cu 82,39%, iar cea mai mare creştere s-a făcut la capitolele "cheltuieli de capital" şi "active nefinanciare", unde sumele alocate au crescut cu 38,32%.
La Senat, pe capitole bugetare, cele mai substanţiale reduceri sunt la cheltuielile de personal, de la 85 de milioane lei, cât era prevăzut în proiectul adoptat de Senat, la 68 de milioane lei, sumă alocată de Ministerul Finanţelor Publice.
Ministerul Sănatăţii va primi în anul 2010 3,6 % din PIB.
Bugetul pe anul 2010 prevede reducerea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate (CAS) de la 6,5 la sută la 5,5 la sută pentru persoanele care nu sunt salariate, dar trebuie să se asigure în sistem conform legii.
De asemenea acesta dispune acordarea mierii de albine şi pentru elevii din învăţământul privat din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugată acordate bugetelor locale.
La Ministerul Finanaţelor, a fost aprobat un amendament care a modificat repartizarea în structură a fondurilor alocate pentru cheltuieli de personal astfel încât pentru cheltuieli salariale în natură să fie realocate 2,7 milioane de lei.
În ceea ce priveşte bugetului Ministerului Agriculturii acesta a fost aprobat fără amendamentul prin care se cerea o suplimentare de 2,1 miliarde de lei.
Parlamentarii au adoptat amendamentele admise în comisiile de buget-finanţe pentru Ministerul Apărării care prevăd redistribuiri de sume.
Astfel, s-a votat majorarea cu suma de 10.000 mii lei a capitolului - "Cultură, recreere şi religie" - prin diminuarea cu 8.000 mii lei a capitolului "Apărare" şi cu 2.000 mii lei a capitolului "Asigurări şi asistenţă socială".
Parlamentarii au mai alocat Ministerului Dezvoltarii suma de 500 mii de lei, bani alocaţi pentru reabilitare seismică.
Existenţa unui buget este obligatorie pentru ca România sã primească următoarele tranşe de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.