Bugetul a intrat în dezbaterea parlamentului
Parlamentul vrea să adopte bugetul în prima săptămână din decembrie. Consiliul Fiscal susţine că eventualele întârzieri nu vor afecta economia.
Articol de Radiojurnal, 21 Noiembrie 2013, 19:22
Parlamentul şi-a propus să adopte bugetul în prima săptămână din decembrie, dar preşedintele Traian Băsescu a avertizat că va respinge legea dacă autorităţile păstrează noua şi controversata acciză pe carburant, transmite redactorul Radio România, Andrei Şerban.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat miercuri, la o emisiune tv că va retrimite la parlament Legea bugetului de stat dacă nu se renunţă la creşterea cu 7 cenţi la acciza la benzină.
Şeful statului a dat ca exemplu bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care creşte cu 1.500 de miliarde de lei pentru modernizarea satului românesc şi pentru dezvoltarea infrastructurii judeţene.
Traian Băsescu a susţinut că nu este nevoie de creşterea accizei la benzină pentru a realiza astfel de programe, deoarece ele sunt finanţate şi cu bani europeni.
"Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani care pot fi uşor substituiţi cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că aceştia sunt bani furaţi din banii tuturor", a spus preşedintele.
Preşedintele "nu se poate implica în alcătuirea legii bugetului"
Premierul Victor Ponta a susţinut că preşedintele nu are în atribuţiile sale constituţionale dreptul de a se implica în alcătuirea legii bugetului.
Faţă de posibila nepromulgare a acestei legi de către Traian Băsescu, premierul crede că acesta nu doreşte să se opună creşterii salariilor rezidenţilor şi a profesorilor debutanţi, precum şi a salariului minim pe economie.
Despre fondurile alocate din buget programelor finanţate din bani europeni, Victor Ponta a susţinut că acestea reprezintă cofinanţarea din partea statului român.
"Începem programul 2014 - 2020, unde, de asemenea, avem finanţate atât infrastructura, mediul; fondurile europene au nevoie din bugetul de stat de partea de cofinanţare. Partea de cofinanţare am asigurat-o în totalitate şi o asigurăm şi în anul 2014 prin proiectul de buget", a explicat premierul.
Potrivit Constituţiei, preşedintele României, Traian Băsescu, poate amâna promulgarea Legii bugetului de stat cu cel puţin 30 de zile.
Eventualele întârzieri din adoptarea bugetului "nu vor avea impact în economie"
Consiliul Fiscal susţine că eventualele întârzieri din adoptarea bugetului nu vor avea impact în economie.
"Nu cred că ar fi ceva spectaculos pentru România şi nimic nou, aş spune, în condiţiile în care bugetul pe 2013, spre exemplu, s-a aprobat n primul trimestru din 2013. Faptul că se întârzie aprobarea bugetului nu e nicio noutate în România. Dacă, să zicem, la începerea anului financiar nu există un buget aprobat, se merge pe bugetul din anul anterior, din câte ştiu", a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Trei comisii parlamentare au început dezbaterea bugetului pe anul viitor.
Comisia juridică pentru afaceri europene şi cea economică discută amendamentele propuse de parlamentari.
Încă nu se ştie numărul total, dar numai Partidul Democrat Liberal a anunţat că are peste 1.300 de propuneri.
Amendamente privind redistribuirea banilor alocaţi ministerului dezvoltării regional
Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat că principalele amendamente se referă la redistribuirea banilor alocaţi Ministerului Dezvoltării Regionale la marile investiţii, reducerea evaziunii fiscale şi măsuri de creştere economică, adică fonduri pentru stimularea exportatorilor şi a întreprinzătorilor tineri.
"Din banii pentru investiţii din bugetul de stat, de 3,4 miliarde lei, peste 1,6 miliarde lei se duc în bugetul domnului Dragnea. Acei bani provind din introducerea taxei de şapte eurocenţi pe litru de carburant. Acea taxă a fost introdusă pentru autostrăzi. Mai sunt amendamente depuse pe bugetul Ministerului Muncii pentru angajarea şomerilor şi a tinerilor, măsuri de stimulare a creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
Fostul ministru democrat-liberal de finanţe Gheorghe Ialomiţianu a mai declarat că majorările de salarii şi pensii prevăzute în buget se vor pierde în preţuri la utilităţi şi bunuri de consum.