Biroul Permanent al Senatului, amânat pentru luni
Preşedintele senatului, Mircea Geoană, a convocat pentru luni Biroul Permanent al camerei pe care o conduce, răspunzând astfel cererii partidelor de la putere de a discuta elemente legate de dezbaterea moţiunii de cenzură.
Articol de Ciprian Sasu, 12 Iunie 2010, 13:36
Reuniunea conducerii Senatului, convenită iniţial sã aibă loc sâmbătă, a fost reprogramatã pentru luni.
Biroul Permanent al Camerei Superioare urmează sã discute, la solicitarea partidelor de guvernãmânt, elemente legate de dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de opoziţie.
Reprezentanţii PDL şi ai UDMR sunt nemulţumiţi de refuzul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, de a devansa votarea moţiunii, aşa cum a cerut şeful statului.
PD-L şi UDMR ar fi dorit însă ca reuniunea de luni să aibă loc mai devreme la fel ca şi dezbaterea moţiunii propriu-zise, programate pentru marţi.
Ziua în care se va dezbate moţiunea de cenzură a fost temă de discuţii aprinse la nivelul conducerii Parlamentului.
Preşedintele Senatului Mircea Geoană s-a opus, pe rând atât şefului statului cât şi liderilor PD-L, în a reprograma votarea moţiunii.
Preşedintele Traian Băsescu a invocat faptul că, potrivit Constituţiei, moţiunile de cenzură se dezbat la trei zile de la prezentarea în plen.
În replică, Mircea Geoană a declarat că data moţiunii a fost stabilită de comun acord de toate partidele pentru marţi 15 iunie.
Şi Victor Ponta, şeful pe linie de partid al preşedintelui Senatului, a dat asigurări că votarea moţiunii va avea loc marţi.
Liderul PSD a menţionat că şi ultima moţiune de cenzură, din octombrie anul trecut, a fost dezbătută la 6 zile după citirea în Parlament.
În privinţa votului propriu-zis, dacă în PD-L a fost nevoie de un apel mobilizator al preşedintelui Traian Băsescu, şi în UDMR există unele voci nemulţumite că formaţiunea a decis să voteze împotriva moţiunii.
Este cazul deputatului Kerekeş Karoly, contracarat însă de preşedintele Uniunii Marko Bela.
Conducerea UNPR reafirmă în schimb că independenţii nu susţin moţiunea de cenzură dar că se vor abţine de la vot.
Opoziţia are aşteptări mari de la votul de marţi însă are de asemenea 24 de voturi mai puţine decât ar avea nevoie pentru căderea Guvernului, voturi pe care speră să le obţină din arcul guvernamental.