Bani şi scutiri pentru Republica Moldova
Chişinăul aşteaptă o primă tranşă dintr-un "ajutor" promis de 100 milioane de euro şi solicită UE să îi scutească pe moldoveni de garanţia de 500 de euro pentru vize.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 26 Februarie 2010, 09:23
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că problema garanţiei de 500 de euro ar trebui să rezolvată "la nivelul România-Bruxelles".
"Relaţiile dintre noi şi România sunt specifice şi ei trebuie să înţeleagă că, odată cu introducerea vizei, ne-au pus într-o situaţie foarte delicată."
Preşedintele interimar al Republicii Moldova a adăugat că dacă ar fi să fie menţinută această viză "atunci măcar să fie mai simplă, mai uşoară pentru cetăţenii Republicii Moldova".
De partea cealaltă însă, preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a declarat că i-a solicitat preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu identificarea unor soluţii pentru anularea cerinţei ca moldovenii să facă dovada că dispun de mijloace de întreţinere de 500 de euro atunci când solicită o vizită în România.
Roberta Anastase şi Mihai Ghimpu au participat la Kiev la ceremonia de învestire a preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovici.
Simultan, primul ministru moldovean, Vlad Filat, a discutat la Budapesta cu premierul Emil Boc parametrii ajutorului românesc de 100 de milioane de euro promis de Traian Băsescu la Chişinău, în aşa fel încât prima tranşă de 25 de milioane să fie acordată în acest an.
Punerea în aplicare a acordului de mic trafic la frontieră care va permite unui sfert din populaţia Republicii Moldova să intre în România fără viză a fost încă un subiect pe agenda întâlnirii.
Vlad Filat a declarat că "începând cu data de 31 martie, urmează să înceapă procedura de eliberare a permiselor în baza cărora cetăţenii noştri pot circula în România.
"Deja, circa 350.000 de permise speciale au fost procesate, elaborate, doar consulatele vor introduce datele cu caracter personal."
În context, ministrul moldovean de externe, Iurie Lancă, a anunţat că Republica Moldova va grăbi deschiderea consulatului moldovenesc la Iaşi care va deveni funcţional din 2 aprilie, pentru a putea acorda servicii în contextul deschiderii frontierei moldo-române pentru micul tranfic.
În cadrul întâlnirii de la Budapesta, premierul Vlad Filat a mulţumit României pentru sprijin pe calea integrării europene şi pentru faptul că proiectele convenite la nivel înalt sunt pe cale de a se realiza.
Premierul Filat a mai pledat pentru semnarea cât mai rapid posibil a unui acord între ministerele educaţiei din Chişinău şi Bucureşti, în aşa fel încât tinerii moldoveni să poată avea un mai mare acces la studii în România.