Audierea candidaţilor pentru posturile de ministru în Cabinetul Orban 3
UPDATE: Audierile tocmai s-au încheiat. Din cei 16 candidați, 9 au primit avize pozitive și 7 avize negative.
Articol de Radiojurnal, 14 Martie 2020, 09:09
UPDTE ora 11.00 - Detalii acum în direct de la reporterul nostru, Alina Stănuţă. Are şi un bilanţ al rezultatelor audierilor. Bună ziua, Alina, te ascultăm!
Reporter: Bună ziua! Audierile tocmai s-au încheiat. Din cei 16 candidați, 9 au primit avize pozitive și 7 avize negative.
În general, întrebările parlamentarilor au vizat cazurile de coronavirus și pregătirea autorităților în această situație specială.
Cei mai mulţi dintre candidați au fost audiați prin telefon, dar au fost și doi miniștri, Victor Costache, de la Sănătate și Cătălin Predoiu, de la Justiție, care s-au prezentat în fața comisiilor de specialitate.
Ei au primit aviz negative, în schimb, /Nicolae/ Ciucă, de la Apărare, /Marcel/ Vela, de la Interne sau Lucian Bode, de la Transporturi au primit avize favorabile.
Au existat multe probleme tehnice la audierea candidaților. Sistemul telefonic sau video a avut întârzieri sau întreruperi, drept pentru care unele audieri s-au desfășurat chiar mai repede decât cele șapte-opt minute alocate.
La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentari PNL care se află în autoizolare la domiciliu. În acest moment începe votul cu bile.
Parlamentarii au fost invitaţi să se deplaseze către sala Biroului Permanent, care a fost dezinfectată.
Este de așteptat ca votul să se finalizeze în jurul orei 17:00, având în vedere că parlamentarii intră în grupuri mici în sală. Pentru a fi învestit, Guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi favorabile.
FOTO: Audieri. Sursa: Cdep.ro.
UPDATE ora 10.25: La Parlament au loc audieri ale candidaţilor pentru posturile de ministru în Cabinetul Orban 3.
Procedura este una specială - este o singură comisie care îi ascultă prin telefon sau video pe cei propuşi şi până la această oră trebuiau să obţină avizul nouă candidaţi. În premieră, presa nu are acces astăzi în Parlament, dar dezbaterile sunt transmise video.
Le urmăreşte colega noastră Alina Stănuţă. Este în direct acum cu noi. Bună dimineaţa, Alina, te ascultăm!
Reporter: Bună dimineaţa! Audierea candidaților se desfășoară într-o singură sală din Parlament, iar ritmul este unul extrem de rapid, astfel încât până la ora 11:00, procesul să fie finalizat. Primul care a intrat la audieri prin sistem telefonic a fost candidatul propus la Ministerul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Candidații au la dispoziție șapte minute pentru a-şi convinge colegii parlamentari că merită votul comisiilor de specialitate.
Până la această oră, Bogdan Gheorghiu, de la Cultură, Virgil Popescu, Ministerul Economiei, Bogdan Aurescu, Ministerul de Externe, Ioan Boloş, de la Fonduri Europene au primit avize pozitive, în timp ce Monica Anisie, de la Educație și Violeta Alexandru, de la Muncă, au primit aviz negative.
Toate partidele, cu excepția ALDE și PRO România, au anunțat că pe fondul extinderi cazurilor de coronavirus, vor susține un guvern cu puteri depline și astfel, se așteaptă ca Executivul Orban să primească cele 233 de voturi favorabile.
După ce se finalizează audierile începe votul cu bile, care se va desfășura până în jurul orei 17:00.
Se vor organiza grupuri de aproximativ 20 de persoane, care vor vota în decurs de 15 minute, în sala unde se desfășoară votul. Senatorii și deputații sunt de la ora 8:00 la Palatul Parlamentului.
Au primit la intrare mănuși și măști şi au fost testați de către DSP pentru depistarea coronavirusului.
Presa nu are accces în Palatul Parlamentului, dar poate urmări online dezbaterile. Le urmărim și noi și vom reveni.
---Știrea inițială---
La Parlament, de la această oră urmează să înceapă audierea candidaţilor pentru posturile de ministru în Cabinetul Orban 3. Procedura este una specială.
Toţi cei propuşi, aceiaşi liberali care ocupă acum portofoliile, vor fi audiaţi de la distanţă prin sistem video.
Pentru fiecare audierile vor dura maximum şapte minute şi se vor face de o singură echipă de senatori şi deputaţi. Toată această procedură ar urma să se încheie la ora 11:00.
Va urma apoi votul de învestire, tot după o procedură specială, decisă ieri de conducerea Parlamentului.
Până la ora 17:00, parlamentarii ar urma să intre separat şi să voteze în sala Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
Procedura de învestire se va desfăşura în absenţa ziariştilor, care nu vor avea acces astăzi în Parlament. Dezbaterile şi votul se vor transmite video.
Editor Web: R.S.