Apartenenţa la UE "nu este altceva decât viaţa noastră"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în faţa Parlamentului că principalele obiective pentru aprofundarea procesului de integrare sunt statul modern, moneda euro şi Schengen.
Articol de Sorin Solomon, 12 Martie 2013, 15:29
Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un discurs ţinut în faţa plenului Parlamentului că principalele obiective pentru aprofundarea procesului de integrare sunt statul de drept, eficient şi modern, adoptarea monedei euro şi accesul la spaţiul Schengen.
"Aş vrea să vă fac o prezentare de la nivelul experienţei pe care am acumulat-o şi să vă prezint punctul meu de vedere legat de drumul pe care l-am parcurs şi ce mai avem de făcut pentru a accelera procesul de integrare în UE.
"Primul este legat de a avea un stat modern, eficient, un stat de drept. Al doilea şi nu mai puţin important este legat de adoptarea monedei euro.
"Şi al treilea, la fel de important ca primele două, dar cu o semnificaţie politică deosebită, este legat de accesul în spaţiul Schengen" a mai spus preşedintele Traian Băsescu.
AUDIO: Discursul preşedintelui Traian Băsescu ţinut în faţa plenului Parlamentului şi transmis de Radio România Actualităţi.
Adoptarea Euro, prioritate
"Este esenţial să adoptăm moneda Euro în trei-patru ani, altfel riscăm ca următoarea modificare a Tratatelor UE să ne găsească neintegraţi, în afara zonei Euro şi să rămânem aşa" a mai spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a declarat că obiectivul de deficitul bugetului de stat a fost îndeplinit "în 2012 am avut 2,8% şi perspectiva e sub 3% în acest an".
"Chiar dacă am îndeplini toate criteriile de la Maasstricht, chiar dacă suntem parte a acordurilor, succesul din zona euro nu poate fi garantată. Am văzut ţări care au intrat cu criteriile îndeplinite şi după un an au intrat în recesiune şi ulterior în criză" a mai spus preşedintele României.
Traian Băsescu propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi îndepărtarea din guvern a miniştrilor cu dosare penale.
"Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state este greu să înţeleagă de ce este greu să aducem în afara Guvernului şi să îl aducem înapoi imediat ce instanţele se pronunţă", a spus preşedintele.
O altă propunere a şefului statului este ca Parlamentul să adopte un statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu cetăţenii.
Preşedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal si a Codului de procedură penală şi un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduită al aleşilor.
Putem să mutăm frontiera UE pe Prut
Preşedintele Traian Băsescu propune Parlamentului şi guvernului un parteneriat pentru realizarea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, el apreciind că aceasta este "o datorie faţă de români".
Traian Băsescu i-a asigurat pe premier şi pe parlamentari de dorinţa sa "fără rezerve" de a avea un parteneriat care să ducă la succes în privinţa aderării la spaţiul Schengen.
"Prin intrare se obţin avantaje în simplificarea condiţiilor de circulaţie. Intrarea în Schengen înseamnă că România e credibilă, iar celelalte state au încredere că va fi un străjer corect al frontierelor UE" a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a adresat liderilor politici un apel la "responsabilitate în declaraţii", arătând că un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi, iar "România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest".
"Un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest, pentru că, sincer, nici nu avem alt drum. Cine are alternativă la acest drum?" , a continuat Traian Băsescu.
Preşedintele a spus că declaraţiile "făcute la Bucureşti de liderii partidelor politice importante sunt analizate de partenerii din UE".