Amendamentele la legea educaţiei, dezbătute în guvern
Executivul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe legea educaţiei în forma în care a ieşit de la Camera Deputaţilor, dar că ar dori să examineze toate propunerile parlamentarilor.
Articol de Angela Bârgoan, 24 Octombrie 2010, 10:39
Guvernul se reuneşte duminică, în şedinţă specială, pentru a analiza amendamentele depuse până acum de parlamentari la proiectul legii educaţiei.
Vor fi examinate amendamentele depuse până vineri de către senatori şi deputaţi, urmând ca propunerile care vor mai fi înregistrate până luni, când expiră termenul de depunere a amendamentelor, să fie discutate într-o nouă şedinţă, cel mai probabil marţi.
Potrivit calendarului stabilit de birourile permanente reunite ale parlamentului, executivul îşi va asuma joi răspunderea pentru legea educaţiei.
Premierul Emil Boc a precizat că executivul va promova forma legii adoptată de Camera Deputaţilor, dar că îşi manifestă disponibilitatea de a analiza toate propunerile parlamentarilor.
Şeful executivului susţine că a apelat la procedura angajării răspunderii, în condiţiile în care proiectul legii educaţiei era blocat în parlament şi orice tergiversare nu este benefică modernizării sistemului educaţional.
Potrivit Constituţiei, guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, este adoptată.
Dacă moţiunea nu se depune, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de către guvern, se consideră adoptat.
Potrivit ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, schimbările preconizate de noua lege se vor aplica gradual, până în 2014.
Guvernul şi-a mai asumat răspunderea pe o lege a educaţiei
Asumarea răspunderii pe legea educaţiei nu este prima încercare de acest fel a guvernului Boc.
În septembrie 2009, executivul a mai urmat o dată această procedură pe o altă lege a educaţiei.
Curtea Constituţională a invalidat atunci demersul guvernului, considerând că ocolirea procedurii de examinare şi debatere a proiectului şi recurgerea la asumare "nu au motivare".
Emil Boc susţine că de această dată, decizia Curţii nu poate fi invocată, în condiţiile în care actuala lege a fost în dezbatere publică şi în dezbatere parlamentară.