Amendamentele la bugetele instituţiilor publice, respinse
Bugetul pentru marile proiecte a stârnit dispută între reprezentantul puterii şi cel al opoziţiei.
29 Noiembrie 2013, 19:25
Comisiile parlamentare pentru buget-finanţe au respins vineri toate amendamentele discutate la bugetele diferitelor instituţii publice.
Sumele alocate Ministerului Agriculturii, Ministerului Tineretului şi Sportului sau Academiei Române au trecut în forma propusă de guvern.
La fel, bugetele pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Agenţia de Integritate şi cele pentru serviciile speciale.
Bugetul pentru marile proiecte a stârnit dispută între reprezentantul puterii şi cel al opoziţiei.
Bugetul de 6,2 miliarde de lei, alocat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, aşa-numitul Minister al Marilor Proiecte, a fost aprobat de comisiile reunite, cu toate că democrat-liberalii au cerut suplimentarea lui cu 1,2 miliarde de lei.
"Dvs trebuia să primiţi plus 2,6 miliarde lei, deci trebuia să aveţi aproape 4 miliarde de la buget. Este foarte clar că banii aceia din taxa de 7 eurocenţi s-au dus în altă parte şi nu la marile proiecte, aşa cum a motivat premierul în momentul în care a spus că introduce această taxă", a spus Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor.
Dispute privind finaţarea Autostrăzii Comarnic-Braşov
El a mai spus că cere ca finanţarea Autostrăzii Comarnic-Braşov să fie făcută din noua taxă prevăzută de 0,7 cenţi pe litru de carburant.
Ministrul delegat pentru acest minister Dan Şova a afirmat că bugetul se bazează pe mărirea accizei la carburanţi, dar că autostrada Comarnic - Braşov nu se finanţează din bani publici.
El a menţionat că în câteva zile va fi anunţat câştigătorul licitaţiei pentru tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov.
El a mai spus că bugetul pe 2014 va fi distribuit egal între construcţia de autostrăzi şi reparaţia pentru drumurile naţionale şi judeţene.
Directorul SIE speră la o suplimentare a bugetului pe parcursul anului 2014
Au fost avizate fără modificări, şi bugetele Agenţiei Naţionale de Integritate, SRI, SPP, STS şi SIE.
Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu susţine că bugetul SIE, de 195 de milioane de lei, în scădere faţă de 2013, va ajunge până la prima rectificare şi speră la o suplimentare de 15-20 de milioane de lei pe parcursul anului viitor.
"Avem o scădere de 0,53% faţă de bugetul pe anul acesta, o scădere mai mică cu 0,07% este pentru cheltuieli de personal, ceea ce ne permite să acoperim mai puţin o lună, care urmează să fie rezolvată la rectificare. Cea mai mare lovitură e la Bunuri şi Servicii. Ne vom putea asigura necesarul pentru îndeplinirea misiunilor până la prima rectificare, rectificare care sperăm să fie pozitivă", a spus Teodor Meleşcanu.
Comisiile pentru buget-finanţe au adoptat astăzi în forma propusă de Guvern şi bugetele Academiei Române, Societăţii Române de Radiodifuziune şi Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres.