Adrian Năstase, mandat nou la şefia Consiliului Naţional PSD
Actualul preşedinte al Consiliului Naţional al partidului l-a învins pe liderul organizaţiei PSD Iaşi, Gheorghe Nichita.
Articol de Răzvan Stancu, 11 Martie 2010, 19:55
Adrian Năstase a obţinut un nou mandat de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, transmite Mediafax.
În declaraţia susţinută la puţin timp de la anunţarea rezultatelor, Adrian Năstase a afirmat ca PSD trebuie să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă România şi că îşi propune câştigarea următoarelor alegeri.
Conducerea social democrată s-a reunit la Palatul Parlamentului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Naţional al PSD şi pentru a stabili propunerile de modificare a Constituţiei, pe care PSD le va aduce în discuţie la întâlnirea de luni cu preşedintele Traian Băsescu.
Actualul lider al Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, şi liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, şi-au prezentat proiectele în baza cărora doreau să obţină votul delegaţilor.
Adrian Năstase a susţinut importanţa departamentelor partidului, în număr de 31, în monitorizarea activităţii ministerelor, iar pe de altă parte, pregătirea de noi cadre în perspectiva accederii la o viitoare guvernare.
Contracandidatul său, Gheorghe Nichita, a vorbit despre nevoia unei echipe stabile şi performante care să pună în valoare oamenii.
El a afirmat că forul de conducere al Consiliului Naţional nu trebuie transformat într-un partid mai mic în interiorul PSD.
Candidatura lui Gheorghe Nichita a fost contestatã de preşedintele de onoare, Ion Iliescu.
Acesta a afirmat că liderul de la Iaşi încalcă statutul PSD cu privire la cumulul de funcţii în partid, Gheorghe Nichita fiind în acelaşi timp şi vicepreşedinte PSD.
Funcţia disputată "a dobândit importanţă după Congres"
Analistul Iosif Boda a declarat redactorului nostru Bogdan Isopescu că până la Congresul PSD, funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional era mai mult formală.
„Până acum, funcţia părea mai puţin vizibilă, formal n-a avut o importanţă cu totul deosebită, pentru că practic înseamnă coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului şi îndeplinind, prin şefii acestor departamente, rolul unui guvern din umbră.”
Analistul Iosif Boda spune însă că importanţa acestei funcţii a început să crească după Congresul social democraţilor.
"De la Congres încoace, poziţia aceasta poate căpăta o miză mai mare.
"Pentru că partidul are un preşedinte nou şi tânăr acum poziţia este, după părerea mea, una foarte delicată, pentru că Adrian Năstase este privit de către unii ca fiind tutorele lui Victor Ponta, deci poziţia preşedintelui devine un pic delicată pentru acest subiect, consolidarea autorităţii sale”
PSD vrea un şef de stat ales de parlament
În ceea ce priveşte propunerile de modificare a Constituţiei, social democraţii doresc în primul rând întărirea rolului parlamentului, prin menţinerea structurii bicamerale.
PSD doreşte totodată reducerea numărului de parlamentari.
În privinţa preşedintelui României, PSD doreşte ca acesta să nu mai fie ales de populaţie, ci să se treacă la un regim politic parlamentar tradiţional.
De asemenea, în opinia PSD, preşedintele României trebuie să răspundă pentru infracţiuni de drept comun, acesta putând fi suspendat cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor până la soluţionarea cauzei penale.