Aderarea la UE a Ucrainei, sprijinită de guvernul român
Guvernul României s-a angajat să sprijine integrarea europeană a Ucrainei, dar vrea ca drepturile minorităţii româneşti din acea ţară să fie respectate în mai mare măsură, spune ministrul de externe Teodor Baconschi.
10 Noiembrie 2011, 20:07
România nu are niciun fel de pretenţii teritoriale faţă de Ucraina şi susţine principiul inviolabilităţii graniţelor - a declarat astăzi la Kiev ministrul român de externe, Teodor Baconschi.
România s-a angajat să sprijine integrarea europeană a Ucrainei, dar vrea ca drepturile minorităţii româneşti din acea ţară să fie respectate în mai mare măsură.
Ministrul Teodor Baconschi a manifestat satisfacţie în legătură cu rezultatele acestei vizite şi optimism în legătură cu perspectivele relaţiilor bilaterale.
El a spus că s-a constatat dorinţa ambelor părţi de a reseta, a spus ministrul Baconschi, relaţiile româno-ucrainene şi de a le da amploare şi substanţă.
De asemenea părţile s-au arătat dornice să nu-şi mai risipească energia pe subiecte exagerate artificial şi de a se concentra pe ceea ce pot face împreună.
Între altele, ministrul Teodor Baconschi a reafirmat că România va continua să sprijine aspiraţiile europene ale Ucrainei şi să fie un avocat eficient al acesteia pentru apropierea de UE.
Din partea ucraineană s-a constatat deschidere şi dorinţa autorităţilor ucrainene de a întoarce, a spus ministrul de externe, foaia în relaţiile bilaterale, de a deschide un nou capitol.
Sigur, rămân probleme litigioase, şi este vorba de faptul că România îşi doreşte standarde cu adevărat europene pentru minoritatea românească din Ucraina, există problema creanţelor de la Krivoi Rog şi alte probleme, dar, a subliniat şeful diplomaţiei române, în absenţa unui dialog politic, toate aceste probleme litigioase rămân ca atare.
Dacă se va reuşi ceea ce diplomaţii numesc "substanţializarea" relaţiilor bilaterale, atunci şi agenda bilaterală va putea fi eliberată de aceste probleme litigioase.
În acest plan se discută de posibilitatea reluării dialogului la vârf între Bucureşti şi Kiev; nu sunt date exacte, nu se angajează un calendar foarte precis, dar nu este exclus ca anul viitor să asistăm la o întâlnire la cel mai înalt nivel între preşedinţii celor două ţări.