Memorandum de înţelegere în domeniul energiei între România şi Republica Moldova
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2023, 23:13
"România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova şi integrarea în piaţa de energie europeană" - declaraţia a fost făcută, azi, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cu prilejul semnării unui Memorandum de înţelegere. Acesta angajează cele două guverne să realizeze lucrări complementare ale interconexiunii Iaşi-Ungheni-Chişinău, să construiască urgent infrastructura pentru linia electrică aeriană Suceava-Bălţi, dar şi alte proiecte de transport a energiei electrice.
Mihaela Dicusar, Radio Chişinău: Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a subliniat că "semnarea Memorandumului nu este doar o formalitate, ci o materializare a angajamentului politic de a continua colaborarea celor două ţări în sectorul energiei, prin noi interconexiuni şi în special prin cuplarea pieţei energetice a Republicii Moldova cu cea românească". Totodată, "vor fi îndeplinite condiţiile necesare pentru desemnarea OPCOM din România în calitate de operator al pieţei de energie electrică în Republica Moldova", a spus ministrul.
Victor Parlicov: Sigur că este un drum, este o cale pe care o mai avem de parcurs, dar este o deschidere fără precedent de ambele maluri ale Prutului şi suntem absolut siguri şi determinaţi că această cuplare a pieţelor şi această integrare a Republicii Moldova în piaţa energetică europeană, o să producă mai repede decât chiar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Mihaela Dicusar, Radio Chişinău: "Ori de câte ori va fi necesar, Republica Moldova poate conta pe ajutorul României", a subliniat, la rândul său, ministrul Energiei de la Bucureşti, Sebastian-Ioan Burduja.
Sebastian-Ioan Burduja: Am discutat pe larg despre aceste interconexiuni între România şi Republica Moldova şi, bineînţeles, să planificăm paşii următori, că vorbim de noua linie Suceava-Bălţi - unde trebuie să accelerăm. Şi asta înseamnă că în maxim un an de zile vom avea gata proiectul tehnic - şi, cred, în doi, trei ani, după aceea, cel mult trei ani - în mod optimist, doi ani, dar noi vom încerca să ţinem termenul de doi ani - vom avea linia gata.
Mihaela Dicusar, Radio Chişinău: Într-un comentariu oferit pentru Radio Chişinău, analistul Ion Tăbârţă a precizat că "Memorandumul respectiv conţine o abordare integrată şi complexă privind cooperarea energetică, iar acest lucru îi va permite Republicii Moldova să se interconecteze în sistemul energetic românesc şi, prin urmare, în cel european".
Ion Tăbârţă: Anume de aici vine importanţa strategică - Republica Moldova este ruptă sau se desprinde de spaţiul energetic şi sistemul energetic estic, de tip sovietic pe post-sovietic, şi începe procesul de integrare reală în spaţiul energetic european.
Mihaela Dicusar, Radio Chişinău: În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede creşterea capacităţii de transport, precum şi posibilitatea extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău prin construcţia unei conducte de transport gaze, obiectiv ce ar putea fi realizat până la sfârşitul anului 2031. De asemenea, o serie de proiecte strategice de interconectare ar urma să fie dezvoltate în sectorul energiei electrice. În prezent, Republica Moldova are posibilitatea de a importa energie electrică din România, după ce sistemul naţional a fost sincronizat anul trecut cu cel european, însă există numai câteva linii de tensiune medii care pot transporta energie într-o cantitate limitată. (ta2)