Majorarea salariului minim a fost agreată de patronate
Guvernul le-a prezentat reprezentanților patronatelor și sindicatelor propunerea de creștere a salariului minim brut pe economie la 3.000 de lei, din care 200 ar putea fi scutiți de taxe și impozit.
Articol de Radiojurnal, 16 Noiembrie 2022, 18:19
Guvernul le-a prezentat astăzi reprezentanților patronatelor și sindicatelor, în cadrul unei noi reuniuni a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, propunerea de creștere a salariului minim brut pe economie la un nivel de 3.000 de lei, din care 200 ar putea fi scutiți de taxe și impozit.
Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că majorarea salariului minim trebuie să aibă în vedere protejarea mediului privat, a economiei, dar și funcționarea pieței interne.
Adrian Câciu: Prima componentă este că întreg mediul privat, în acest moment, este protejat de ceea ce înseamnă impactul negativ al prețurilor la energie. Acum, foarte recent, am adoptat un mecanism care este valabil doi ani de zile privind prețuri fixe la energie, inclusiv pentru companii. Nu multe țări din Europa au avut acest curaj, pentru că interesul nostru este aici, acasă, trebuie să ne protejăm economia, lăsând totuși și piața internă să funcționeze, piața comună, dar trebuie să avem grijă de companiile noastre, pentru că companiile noastre până la urmă mențin locurile de muncă pe care le-au creat.
Patronatele au agreat propunerea Guvernului privind nivelul salariului minim în 2023, în timp ce sindicatele au susținut că anul viitor valoarea ar trebui să fie de cel puțin 3.000 de lei. Partenerii sociali vor avea discuții pe acest subiect în perioada următoare, iar dialogul cu membrii executivului se va relua la începutul săptămânii viitoare.
Din opoziție, reprezentanții Uniunii Salvați România afirmă că sunt de acord cu noua valoare a salariului minim brut, dar pledează pentru o reducere mai semnificativă a impozitării acestuia.
Cristian Seidler, deputat USR: Diferența între 2.550 brut astăzi salariul minim la 3.000 de lei ar trebui neimpozitată. Asta ar însemna 450 de lei în buzunarele românilor care lucrează pe salariul minim pe economie. Cerem Guvernului să nu mai taxeze munca celor mai săraci dintre români și să le lase măcar 450 de lei în plus în buzunar în fiecare lună.
Un alt subiect de discuție a fost astăzi majorarea pensiilor, pentru care bugetul va permite la anul o creștere a alocărilor cu cincisprezece la sută, după cum afirmă reprezentanții executivului.
Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, spune că din punctul lui de vedere nu este vorba de o majorare, ci de recuperarea puterii de cumpărare a acestei categorii sociale și estimează că într-o săptămână coaliția de guvernare va lua o decizie privind pensiile.