Whisky scoţian, produs în spaţiu
Licoarea va fi produsă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în cadrul unui experiment ştiinţific care studiază efectele avute de lipsa gravitaţiei asupra procesului de maturare a băuturii.
Articol de Ionuţ Dragu, 10 Aprilie 2012, 18:42
Astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) vor produce o cantitate mică de whisky pe baza unor ingrediente provenind de la distileria Ardberg de pe insula scoţiană Islay, spune BBC.
Licoarea va fi produsă în cadrul unui experiment ştiinţific care studiază efectele avute de lipsa gravitaţiei asupra procesului de maturare a băuturii cunoscute în lumea întreagă sub denumirea de Whisky.
Este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă studiază interacţiunea terpenelor cu alte molecule în condiţii de imponderabilitate.
Oamenii de ştiinţă vor măsura interacţiunea dintre aceleaşi tipuri de molecule şi în condiţii gravitaţionale obişnuite, pe Terra, pentru a compara apoi rezultatele.
Compuşi extraşi din malţul nematurat şi particule de lemn de stejar afumat au fost trimise pe ISS, în octombrie 2011, prin intermediul unui vehicul spaţial de tip cargo, fără echipaj uman la bord.
Oamenii de ştiinţă vor să înţeleagă felul în care acestea interacţionează pe orbita terestră, unde forţa de gravitaţie este aproape nulă.
Potrivit reprezentanţilor firmei NanoRacks LLC, compania americană care sprijină acest proiect, înţelegerea felului în care gravitaţia influenţează procesul de maturare va stimula multe industrii, inclusiv pe cea a producătorilor de whisky.
Astfel producătorii de whisky ar putea fi încurajaţi să conceapă noi produse în viitor.
Experimentul din spaţiu, prezentat la Edinbugh International Science Centre, va dura cel puţin doi ani.
Moleculele trimise în spaţiu provin de la două tipuri de substanţe din clasa terpenelor - substanţe adeseori cu miros şi gust aromat.