Somnul prelungit, "determinat genetic"
O anumită genă, pe care o posedă unul din cinci europeni, duce la tendinţa de a dormi mai mult, potrivit unui studiu citat de BBC.
Articol de Beatrice Brăileanu, 05 Decembrie 2011, 18:35
Experţii au constatat, în urma unui studiu la care au participat zece mii de persoane din Europa, că cei care deţin o anumită genă au nevoie de încă 30 de minute de somn pe noapte comparativ cu cei care nu deţin această genă, potrivit BBC.
Acestă genă o posedă unul din cinci europeni, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Molecular Psychiatry.
Studiul efectuat a inclus analiza ADN-ului şi obiceiurile subiecţilor legate de somn în zilele libere.
Unii oameni, precum Margaret Thatcher, sunt perfect odihniţi după numai 4 ore de somn pe noapte, în timp ce alte persoane, spre exemplu Albert Einstein, au nevoie de 11 ore de somn.
Gena studiată este în general moştenită, spun cercetătorii, astfel că tendinţa de a dormi mai mult sau mai puţin domină în familie: ''O tendinţă de a dormi pentru perioade mai lungi sau mai scurte de multe ori depinde de familia din care faci parte, chiar dacă oamenii care au nevoie de mai mult somn sunt influenţaţi şi de vârstă, latitudine şi anotimp.''
Cercetătorii au mai observat că aceeaşi genă se întâlneşte şi în cazul unora dintre musculiţe, iar cele cărora le lipsea gena dormeau cu 3 ore mai puţin decât celelalte.
Gena , studiată de experţi, este cea care "simte" nivelul de energie din organism.
Acest studiu deschide o nouă linie de cercetare în studiile legate de somn şi se speră că în viitor se va putea stabili exact modul în care această genă reglementează perioada pe care oamenii o petrec dormind.
Neil Stanley, expert în somn, a declarat că în jurul ''tiparelor de somn'' este conectat un număr mare de gene care trebuie studiate pentru a putea şti de câte ore de somn are nevoie organismul fiecăruia pentru a funcţiona în mod normal.