Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii din Italia – în număr mare să viziteze Bricul Mircea

FOTO: Bricul Mircea se află la acest sfârșit de săptămână, pentru trei zile, în Portul italian Civitavecchia – Portul lui Traian.

Românii din Italia – în număr mare să viziteze Bricul Mircea
Bricul Mircea ancorat în Civitavecchia, Italia. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Iulie 2015, 08:06

Bricul Mircea se află la acest sfârșit de săptămână, pentru trei zile, în Portul italian Civitavecchia – Portul lui Traian - prilej cu care oferă posibilitatea românilor din regiunea Lazio, dar chiar și italienilor să fie vizitat.

Bricul Mircea a plecat la 1 iulie din Portul Constanța în voiajul anual de instrucţie, care durează o lună şi 10 zile, perioadă în care elevii şi studenţii şcolilor militare din Constanţa, dar şi cadeţi străini, vor învăţa ce înseamnă viaţa de marinar și totodată vor promova litoralul românesc. În total, nava va parcurge aproximativ 4600 mile marine în Marea Neagră şi Marea Mediterană. În cele 40 de zile, atât cât va dura marşul, Bricul Mircea face escale în porturi din Italia - Civitavecchia, Spania - Barcelona, Franţa - Marsilia şi Muntenegru - Bar. În portul italian echipajul românesc a fost vizitat de un număr foarte mare de conaționali încă din prima zi.

”Suntem mândrii și onorați că românii din zona Lazio au venit să ne viziteze și văd că în număr foarte mare” a declarat pentru Radio România Actualități căpitanul comandor al navei – Gabriel Moise, impresionat să vadă un număr atât de mare de vizitatori îmbrăcați în costume tradiționale încă de la prima oră în care s-a permis accesul pe nava școală. ”Alături de dumnealor și noi - prin activitățile noastre de practică - vrem să prezentăm comunității internaționale ceva din cultura și tradițiile românești, iar noi - în mod particular - din cultura și tradițiile marinărești” a mai adăugat căpitanul navei.

Bricul așteaptă cât mai mulți români la bord

Bricul Mircea nu este pentru prima oară în Italia. A mai fost anii trecuți în porturile din Palermo și Catania (insula Sicilia), Cagliari (insula Sardinia) și la Genova în 2007. Se află însă pentru prima dată în Portul de la Civitavechhia. ”În fiecare an facem un marș de instrucție ca durată mai lung sau mai scurt, iar pe durata marșului de instrucție acostăm în diverse porturi cu obiective oficiale” explică Gabriel Moise. ”Obiectivele noastre pe durata marșului de instrucție sunt două: în primul rând instruirea cadeților la bord și de asemenea activități de reprezentare, de diplomație navală atunci când venim în port, iar activitățile acestea de diplomație navală le facem alături de comunitatea românească în fiecare port. Sunt convins că vom fi primiți la fel de bine și de cei din Spania și de cei din Franța. E foarte important pentru noi să vină cât mai mulți români la bord” completează căpitanul navei.

Anul acesta la bordul navei-școală ”Mircea” sunt 169 de marinari dintre care 81 cadeți români. Ei sunt studenți ai Accademiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța și elevi ai Școlii militare de maiștri de marină tot din Constanța. ”Așadar Marina militară pregătește ofițeri și maiștri militari în două școli separate, iar alături de ei mai avem la bord și 11 cadeți străini: doi din Bulgaria, doi din Polonia, unul din Turcia, cinci din Grecia și un instructor și doi din China. Așadar e un marș internațional, internaționalizat - ca să spun așa” ne explică Gabriel Moise, căpitanul comandor al navei.

Mulți dinte români – pentru prima dată la bordul unei nave

Irina Ștefănescu, originară din Bacău, de doi ani la Roma, a aflat de venirea navei ”Mircea” la Civitavecchia prin intermediul Ambasadei României la Roma, datorită anunțurilor de pe rețeaua de socializare, și recunoaște că nu putea să ”rateze” o astfel de ocazie. ”Ghidul a fost minunat. Mulțumesc cadetului care ne-a însoțit la bordul acestei minunate nave. Am ținut neapărat să am tricolorul românesc cu mine” spune Irina, la finalul vizitei. Aceasta a fost prima dată când tânăra a avut posibilitatea să urce la bordul unei nave, motiv pentru care a profitat să stea cât mai mult, să facă fotografii și să vorbească cu cadeții despre această călătorie de 40 de zile pe mare. Irina ne-a mărturisit că a fost ”fascinată”de tot ceea ce a văzut, dar și de prezența românilor, care - ca și ea – au dorit să viziteze această navă din istoria flotei române: ”Mă bucur că nu le este rușine să-și arate apartenența, chiar dacă unii sunt de foarte mulți ani în Italia sau pe alte meleaguri” comentează tânăra, sfătuindu-i pe conaționali ca întotdeauna ”să nu rateze astfel de ocazii, să socializeze și să se mândrească cu ceea ce este al lor, oriunde s-ar afla în lume”.

Constănțenii din Italia – cu lacrimi în ochi pe Bricul Mircea

”Sunt deosebit de încântată, pentru că eu sunt constănțeancă ” ne spune și Maria Bogdan, de 16 ani la Roma, care a fost printre primii vizitatori de pe Bricul Mircea: ”Pot spune că m-am născut pe valea portului, fac parte dintr-o familie de marinari, am fost făcută pionier în 1973 pe această navă – Bricul Mircea, la fel și fata mea – în 1989, în portul Tomis, iar băiatul meu – student al Accademiei de Marină ”Mircea cel Bătrân” - a făcut practică pe acest vas”.

Maria face parte din grupul ”Noi suntem români” de la Roma. Când merg la evenimente adepții acestui grup se îmbracă întotdeauna cu o ie, iau tricolorul cu ei și coșul tradițional ”cu mici obiecte care reprezintă un colț de România, cum ar fi portul românesc de la Piatra Neamț, Brăila și Constanța în miniatură, o ie și tricolorul” ne mai spune Maria Bogdan.

Majoritatea românilor au venit la bordul navei cu copiilor lor: Gabriel, 10 ani, îmbrăcat cu o ie tradițională cu tentă modernă, iar Alessio, 9 ani, cu un steguleț al României. Amândoi s-au aflat pentru prima dată pe o navă și au fost foarte încântați de timon. Mândrii că sunt prezenți alături de părinții lor și de alți români veniți de la Roma, de la 100 de km distanță, copiii au făcut nenumărate fotografii pe care doresc să le păstreze ca amintire și chiar au cerut autografe cadeților de la bord.

”Îmi place foarte mult. Este nava noastră românească. Sunt elevii noștri români, care sunt bine instruiți, educați, ne-au răspuns la toate întrebările” spune la finalul vizitei Petronela Vlad, originară din Făgăraș, de 17 ani la Roma. ”Este foarte important ca toți românii - și în special tineretul - să vină să vadă cum sunt alți tineri care studiază, care sunt bine isntruiți și poartă navele noastre românești pentru viitorul țării și pentru viitorul poporului român” completează Petronela Vlad, impresionată de experiența tinerilor din echipaj.

Experiență unică și pentru cadeții de la Constanța

De cum ajungeau la bordul navei, vizitatorii erau preluați de cadeți care le descriau cu mare elan nava. Ana Maria Nechifor, elev fruntaș de la Școala de maiștri din Constanța ne-a mărturisit că nu se aștepta să vadă atât de mulți români la bord. ”Este o experiență minunată. Oarecum îmi formez meseria mea ca maistru militar. Chiar mi se pare foarte frumos, chiar dacă am mai întâmpinat și greutăți, dar numai astfel poți vedea cum poți deveni un adevărat maistru de marină” spune fata. ”Nu am mai urcat înainte pe o navă și chiar nu credeam că o să ajung practic să merg la bordul unei nave, să văd cum se conduce pe mare când este agitată. Este minunat mai ales ca fată să ai o astfel de ocazie” ține să mai completezze Ana Maria Nechifor.

Și vizitatori italieni - interesați de Bricul Mircea

Dar nu numai românii din regiunea Lazio au vizitat această navă-școală, ci și numerosși italieni. Giovanni C. a avut ocazia încă din România, trei ani consecutiv, să fie prezent de Sărbătoarea Marinei de la 15 august, pe Bricul Mircea, dar auzind că de data aceasta nava se află în portul orașului în care locuiește – Civitavecchia - încă de dimineață s-a prezentat la bord, dorind să salute echipajul constănțean. ”Acest port se numește Portul lui Traian, deoarece a fost construit pe vremea lui Traian. Era un port foarte important pentru Roma în perioada imperiului, după ce Traian a cucerit Dacia. Acest oraș are deci o legătură foarte strânsă cu România și sunt încântat să văd că nava a ajuns și aici” ne explică în limba română, Giovanni C.

Foto: Elena Postelnicu.

Posted by România Actualităţi on Saturday, July 11, 2015

Folosirea sporită a pesticidelor în SUA a dus la decesul a mai mult de 1.300 de copii
Life & Style 06 Septembrie 2024, 08:25

Folosirea sporită a pesticidelor în SUA a dus la decesul a mai mult de 1.300 de copii

Cercetătorii din Statele Unite au făcut legături între decesele a mai mult de 1.300 de copii şi folosirea sporită a...

Folosirea sporită a pesticidelor în SUA a dus la decesul a mai mult de 1.300 de copii
Planeta s-a confruntat cu cele mai calde luni iunie-august din istoria înregistrată
Life & Style 06 Septembrie 2024, 08:14

Planeta s-a confruntat cu cele mai calde luni iunie-august din istoria înregistrată

Serviciul Copernicus privind schimbările climatice a transmis că în ultimele trei luni planeta a experimentat cele mai calde...

Planeta s-a confruntat cu cele mai calde luni iunie-august din istoria înregistrată
O bătrânică a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani
Life & Style 05 Septembrie 2024, 09:19

O bătrânică a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani

Una dintre cele mai mari pepite de chihlimbar din lume cunoscute până în prezent, evaluată la un milion de euro, s-a aflat...

O bătrânică a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani
Un lac din Grecia a secat şi au început să se vadă ruinele unui sat dispărut în apele lacului în 1980
Life & Style 04 Septembrie 2024, 08:02

Un lac din Grecia a secat şi au început să se vadă ruinele unui sat dispărut în apele lacului în 1980

De sub lacul Mornos din Grecia centrală, care se micșorează, rămășițele înnămolite ale unor case reapar la aproape 45 de ani...

Un lac din Grecia a secat şi au început să se vadă ruinele unui sat dispărut în apele lacului în 1980
Îmbătrânirea, o oportunitate de a trăi activ fiecare moment al zilei
Life & Style 03 Septembrie 2024, 14:55

Îmbătrânirea, o oportunitate de a trăi activ fiecare moment al zilei

Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă de anul acesta aduce în prim-plan ideea că înaintarea în vârstă poate genera...

Îmbătrânirea, o oportunitate de a trăi activ fiecare moment al zilei
Vreme călduroasă până pe 5 septembrie
Life & Style 03 Septembrie 2024, 09:17

Vreme călduroasă până pe 5 septembrie

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de o vreme oscilantă, cu temperaturi caniculare în prima parte a...

Vreme călduroasă până pe 5 septembrie
O nouă expediţie a dezvăluit efectele trecerii timpului asupra epavei Titanicului
Life & Style 03 Septembrie 2024, 07:20

O nouă expediţie a dezvăluit efectele trecerii timpului asupra epavei Titanicului

O secţiune mare de balustradă de pe prova navei Titanic s-a desprins şi a căzut pe fundul mării, ca urmare a eroziunii...

O nouă expediţie a dezvăluit efectele trecerii timpului asupra epavei Titanicului
Cel mai mare show aviatic are loc pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti
Life & Style 30 August 2024, 13:48

Cel mai mare show aviatic are loc pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti

Cel mai mare show aviatic organizat în România este prefaţat, vineri, pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti de o expoziţie şi...

Cel mai mare show aviatic are loc pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti