Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Peste jumătate din biocapacitatea planetei, utilizată pentru hrana omenirii

Omenirea a consumat deja tot ce poate să producă planeta noastră într-un an, fără să-şi epuizeze resursele.

Peste jumătate din biocapacitatea planetei, utilizată pentru hrana omenirii

Articol de Florin Lepădatu, 28 Iulie 2022, 15:01

Omenirea a consumat până joi tot ce poate să producă planeta noastră într-un an fără să îşi epuizeze resursele şi va trăi pentru restul anului 2022 "pe datorie", au avertizat ONG-urile Global Footprint Network şi WWF, informează France Presse.

Astfel, ar fi nevoie de 1,75 de planete precum Terra pentru a acoperi nevoile populaţiei mondiale într-o manieră durabilă, potrivit acestui indicator creat de oamenii de ştiinţă la începutul anilor 1990 şi care, de atunci, s-a agravat în mod constant.

Această dată corespunde celei la care "omenirea a consumat tot ceea ce ecosistemele pot să regenereze într-un an", au precizat cele două ONG-uri.

"În cele 156 de zile care au mai rămas (până la sfârşitul anului - n.r.), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în epuizarea capitalului natural al planetei", a precizat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network într-o conferinţă de presă.

Calculul nu a ţinut însă cont de nevoile celorlalte specii care trăiesc pe Terra.

"Trebuie să lăsăm şi spaţii libere pentru animalele sălbatice", a adăugat ea.

"Depăşirea" resurselor se produce atunci când presiunea umană este mai mare decât capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale.

Decalajul, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează acest indicator, a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010.

În 2020, această dată a fost amânată cu trei săptămâni sub efectul lockdownurilor decretate din cauza pandemiei de COVID-19, înainte de a reveni în 2021 la nivelurile sale din ultimii ani.

Această amprentă ecologică se calculează pe baza a şase categorii diferite, "culturile, păşunile, spaţiile forestiere necesare pentru produsele forestiere, zonele de pescuit, spaţiile construite şi spaţiile forestiere necesare pentru absorbirea carbonului emis prin arderea de combustibili fosili", şi este în mod intim legată de obiceiurile de consum, mai ales de cele din ţările bogate.

De exemplu, dacă toţi oamenii de pe Terra ar trăi precum francezii, ziua "depăşirii" resurselor regenerabile ar fi fost înregistrată încă şi mai devreme, pe 5 mai 2022.

"Sistemul nostru alimentar şi-a pierdut raţiunea, cu un consum excesiv al resurselor naturale, fără să răspundă nevoilor de luptă împotriva sărăciei pe de-o parte şi împotriva unei epidemii de obezitate, pe de altă parte", a declarat Pierre Cannet, de la WWF France, conform AGERPRES.

"Amprenta ecologică a alimentaţiei este considerabilă: producţia de hrană mobilizează toate categoriile de amprente, în special culturile (necesare pentru alimentaţia umană şi animală) şi carbonul (agricultura este un sector considerat un mare emiţător de gaze cu efect de seră)", au detaliat specialiştii de la cele două ONG-uri.

"În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este utilizată pentru a hrăni omenirea", au adăugat ei.

Mai exact, "o mare parte din produsele alimentare şi din materiile prime sunt utilizate pentru hrănirea animalelor crescute pentru consum", a precizat Pierre Cannet.

În cazul Uniunii Europene, '63% din terenurile arabile (...) sunt direct asociate cu producţia animală', a adăugat el.

Or, agricultura contribuie la despăduriri, la schimbările climatice prin emiterea de gaze cu efect de seră, la pierderea biodiversităţii şi la degradarea ecosistemelor, folosind o parte importantă din resursa de apă dulce de pe Terra, au reamintit cele două ONG-uri.

Bazându-se pe recomandările oamenilor de ştiinţă, WWF şi Global Footprint Network pledează pentru o scădere a consumului de carne în ţările bogate.

"Dacă putem să reducem consumul de carne la jumătate, am putea să amânăm 'data depăşirii' cu 17 zile", a precizat Laetitia Mailhes.

"Limitarea risipei alimentare ne-ar permite să amânăm această dată cu 13 zile, iar acest lucru nu este deloc neglijabil", a adăugat ea, în contextul în care o treime din hrană este irosită la nivel mondial.

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 14:33

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în...

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Life & Style 20 Noiembrie 2024, 16:27

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon

Cetatea Regală Chinon este unul dintre cele mai vechi și dintre puținele castele medievale de pe Valea Loarei rămasă parțial...

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 16:33

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață

Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 15:39

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"

Săptămâna trecută, pentru Maternitatea Giuleşti au fost achiziţionate alte două ecografe, având ca sursă de finanţare tot...

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:27

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi

Deşi condiţiile meteo nu o permit în totalitate, mulţi administratori de pârtii au luat primele decizii în acest sens.

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:21

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală

Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor...

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă
Life & Style 16 Noiembrie 2024, 16:04

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă

Interviu cu Lara Schutz , maestră în arta brutăriei, invitată în Poiana lui Johann.

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă
Măsuri de prevenţie în cazul infecţiilor respiratorii
Life & Style 16 Noiembrie 2024, 08:50

Măsuri de prevenţie în cazul infecţiilor respiratorii

Managerul Institutului "Matei Balş" din Bucureşti, doctor Adrian Marinescu, estimează că luna viitoare vor fi mai multe...

Măsuri de prevenţie în cazul infecţiilor respiratorii