Parcurile și spațiile verzi din oraşe „contribuie la atenuarea căldurii”
Parcurile și spațiile verzi din oraşe contribuie la atenuarea căldurii, la conservarea biodiversității, dar ajută și la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Articol de Octavian Begu, 29 Iunie 2023, 17:58
În orașe, parcurile și spațiile verzi participă la atenuarea căldurii și la conservarea biodiversității, dar ajută și la încetinire a procesului de îmbătrânire celulară. Potrivit unui studiu citat de France-Presse, oamenii care locuiesc în apropierea unor insule de verdeață urbane sunt în medie mai tineri decât ceilalți din punct de vedere biologic, cu 2,5 ani.
Oamenii de știință au evaluat modificările chimice ale ADN-ului, procesul cunoscut drept metilare. Potrivit studiilor precedente, ceasurile epigenetice în baza acestui proces pot prezice probleme de sănătate grave și constituie o modalitate mai precisă de măsurare a vârstei decât anii calendaristici.
Studiul, efectuat între 1986 și 2006, arată că persoanele ale căror locuințe erau înconjurate de verdeață într-un procent de 30% pe o rază de 5 km erau în medie mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani decât cele ale căror locuințe au în jur mai puține spații verzi. Binefacerile aduse de acestea din urmă pot fi însă afectate de factori sociali, precum stresul și calitatea spațiilor verzi, dar aceste probleme ar urma să facă obiectul unor alte cercetări.
Autoarea principală a studiului, de la Universitatea Northwestern, statul american Illinois, susține că descoperirea are implicații importante pentru planificare urbană verde, pentru a promova sănătatea publică și a reduce disparitățile în domeniu.